Rickandie » Specials » Pannen

Veel soorten pannen voor allerlei gerechten

Veel soorten pannen voor allerlei gerechten Een kok zonder pannen is als een visser zonder hengel. Van koken en braden zal evenmin iets terecht komen als van een mooie snoek vangen. Nou ja …, een kok kan misschien een klein beetje uit de voeten met vuurvaste schalen en een visser met een schepnet als hij daar handig en snel mee is. Maar beter is natuurlijk om het juiste gereedschap te hebben en te gebruiken. Een kok heeft daarbij de keuze uit zeer veel modellen van pannen. Afhankelijk van het gerecht zal hij zijn keuze maken. Overigens zal menige keukenprins of keukenprinses het met minder keuze moeten doen maar dat hoeft eigenlijk geen probleem te zijn om een heerlijke maaltijd voor het gezin op tafel te krijgen.

Eigenschappen van pannen

Een pan is een gebruiksvoorwerp met een cilindrisch gevormde opstaande wand en met meestal een platte bodem en wordt gebruikt om in te bakken, braden, grillen en koken. Pannen zijn voorzien van handvatten of oren of beschikken in plaats daarvan over een steel. De inhoud van pannen varieert van een halve liter tot vele liters. Ook de bodemdikte kan variëren waarbij een dikkere bodem minder risico met zich meebrengt voor het aanbranden van de gerechten. Veel pannen hebben een overkookrand waar het deksel in verzonken ligt.

Materialen voor pannen

Pannen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen zoals aluminium, geëmailleerd gietijzer, koper, roestvrij staal of smeedijzer. Zo heeft een braadpan van gietijzer andere eigenschappen dan een roestvrij stalen koekenpan. Sommige materialen zijn niet geschikt om bepaalde gerechten in te bereiden zoals aluminium en koperen pannen die niet geschikt zijn voor zure producten.

Materiaal van handvatten en steel

Het materiaal waarvan de handvatten en steel van zijn gemaakt is soms hetzelfde als de pan. Het nadeel hiervan is dat dit materiaal even heet wordt als de pan en niet zonder pannenlappen kan worden aangepakt. Makkelijker is als de handvatten of de steel van bakeliet, hout of kunststof zijn gemaakt maar het nadeel daarvan is dat ze niet in de oven kunnen worden geplaatst.

Pannen voor verschillende warmtebronnen

Koken op verschillende warmtebronnen zoals elektriciteit, gas, halogeen of inductie vergt ook verschillende soorten pannen. Zo moet bijvoorbeeld de bodem van een pan waarmee op een elektrische kookplaat wordt gewerkt vlak zijn om goed contact te kunnen maken met de kookplaat. Fabrikanten geven op de beschrijvingen van de producten aan voor welke warmtebron de pan geschikt is.

Soorten pannen

Afhankelijk van het te bereiden gerecht zijn veel pannen verkrijgbaar maar zal niet iedereen alle pannen in de keuken in voorraad hebben en een keuze maken uit het beschikbare assortiment. Voor veel specifieke gerechten bestaat ook een alternatief. Tot het ruime assortiment dat speciaalzaken in voorraad hebben horen:
  • Aspergepan
  • Braadpan
  • Cataplana
  • Frituurpan
  • Fonduepan
  • Grilpan
  • Hapjespan
  • Inzetpan
  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Mosselpan
  • Paellapan
  • Pannenkoekenpan
  • Pastapan
  • Poffertjespan
  • Rookpan
  • Sauspan
  • Snelkookpan
  • Soeppan
  • Steelpan
  • Stoompan
  • Tajine
  • Vispan
  • Wokpan

Veelgebruikte pannen en gerechten

Enkele veelgebruikte pannen en de gerechten die erin worden klaargemaakt zijn:
  • Braadpan
  • In een braadpan wordt gevogelte, vlees of wild gebraden of dichtgeschroeid waarna het in een oven verder wordt gegaard.
  • Frituurpan
  • In een frituurpan wordt olie of vet verhit tot tussen 180 en 200 graden waarna producten kunnen worden gefrituurd zoals friet, frikandellen, kroketten en snacks.
  • Hapjespan
  • In een hapjespan worden gerechten met grotere hoeveelheden gebakken of gestoofd.
  • Koekenpan
  • Deze pan ontleend zijn naam aan het gerecht pannenkoeken die er prima in kunnen worden gebakken. Maar een koekenpan is ook geschikt voor bepaalde vleesgerechten of ander voedsel.
  • Poffertjespan
  • Poffertjes bakken vergt een speciale pan met kleine uithollingen waar het beslag in wordt gegoten of gespoten.
  • Snelkookpan
  • In een snelkookpan kunnen gerechten onder hoge druk worden gekookt. Omdat de temperatuur meer is dan 100 graden zijn de gerechten sneller klaar.
  • Steelpan
  • Dit is een kleinere soort pan met een steel die geschikt is om kleine hoeveelheden melk te koken of sausjes in de maken. Een steelpan is ook prima geschikt om eieren in te koken.
  • Wok
  • Een wok is een halfronde holle pan die vooral gebruikt wordt om te roerbakken.
Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen is een manier van eten klaarmaken die vooral op feestdagen toepassing vindt. Velen waarderen het en het heeft als prettige bijkomstigheid dat niemand urenlang in de keuken hoeft te staan. Het…
Mosselconsumptie en mosselen koken in speciale pannen

Mosselconsumptie en mosselen koken in speciale pannen

Een mossel is een tweekleppig diertje dat in de zee leeft. Tweekleppig betekent dat de schelp waarin de mossel leeft uit twee scharnierende kleppen bestaat. Die kleppen zijn asymmetrisch langwerpig (e…
Pannenset kiezen let op functie en warmtebron

Pannenset kiezen let op functie en warmtebron

Met het huidige aanbod van verschillende pannen door allerlei firma’s is het kiezen van een set pannen geen kwestie van een paar minuten. Het gaat daarbij ook niet alleen over de soort pannen maar het…
Pannenset: zelf samenstellen of compleet aanschaffen

Pannenset: zelf samenstellen of compleet aanschaffen

Bij twee bij elkaar horende pannen is er al sprake van een pannenset. Maar uiteraard kan een keukenprins of keukenprinses niet goed vooruit met slechts twee pannen. Ontwerpers van pannen gaan hun gang…

Stoomkokers voor behoud van voedingsstoffen en smaak

Koken, braden en bakken gebeurt meestal op traditionele manier met pannen op een fornuis of door gebruik te maken van elektrische verwarmingsmogelijkheden. Toch is er een alternatief dat eigenlijk de…
Verschillende soorten wokken om te roerbakken

Verschillende soorten wokken om te roerbakken

Een wok is een pan met een platte bodem en een hoog opgaande bollende rand. De bodem is ten opzichte van het totale model betrekkelijk klein maar de bollende rand dient ook als warmtebron voor het roe…
Gepubliceerd door Rickandie op 30-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yujun, Pixabay (bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pan_(voorwerp)
  • https://www.kookpunt.nl/pannen/nl/page/205/
  • https://www.fonq.nl/producten/categorie-pannen/
  • https://www.pannenwinkel.com/