Veel soorten pannen voor allerlei gerechten
Een kok zonder pannen is als een visser zonder hengel. Van koken en braden zal evenmin iets terecht komen als van een mooie snoek vangen. Nou ja …, een kok kan misschien een klein beetje uit de voeten met vuurvaste schalen en een visser met een schepnet als hij daar handig en snel mee is. Maar beter is natuurlijk om het juiste gereedschap te hebben en te gebruiken. Een kok heeft daarbij de keuze uit zeer veel modellen van pannen. Afhankelijk van het gerecht zal hij zijn keuze maken. Overigens zal menige keukenprins of keukenprinses het met minder keuze moeten doen maar dat hoeft eigenlijk geen probleem te zijn om een heerlijke maaltijd voor het gezin op tafel te krijgen.
Eigenschappen van pannen
Een pan is een gebruiksvoorwerp met een cilindrisch gevormde opstaande wand en met meestal een platte bodem en wordt gebruikt om in te bakken, braden, grillen en koken. Pannen zijn voorzien van handvatten of oren of beschikken in plaats daarvan over een steel. De inhoud van pannen varieert van een halve liter tot vele liters. Ook de bodemdikte kan variëren waarbij een dikkere bodem minder risico met zich meebrengt voor het aanbranden van de gerechten. Veel pannen hebben een overkookrand waar het deksel in verzonken ligt.
Materialen voor pannen
Pannen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen zoals aluminium, geëmailleerd gietijzer, koper, roestvrij staal of smeedijzer. Zo heeft een braadpan van gietijzer andere eigenschappen dan een roestvrij stalen koekenpan. Sommige materialen zijn niet geschikt om bepaalde gerechten in te bereiden zoals aluminium en koperen pannen die niet geschikt zijn voor zure producten.
Materiaal van handvatten en steel
Het materiaal waarvan de handvatten en steel van zijn gemaakt is soms hetzelfde als de pan. Het nadeel hiervan is dat dit materiaal even heet wordt als de pan en niet zonder pannenlappen kan worden aangepakt. Makkelijker is als de handvatten of de steel van bakeliet, hout of kunststof zijn gemaakt maar het nadeel daarvan is dat ze niet in de
oven kunnen worden geplaatst.
Pannen voor verschillende warmtebronnen
Koken op verschillende
warmtebronnen zoals elektriciteit, gas, halogeen of inductie vergt ook verschillende soorten pannen. Zo moet bijvoorbeeld de bodem van een pan waarmee op een elektrische kookplaat wordt gewerkt vlak zijn om goed contact te kunnen maken met de kookplaat. Fabrikanten geven op de beschrijvingen van de producten aan voor welke warmtebron de pan geschikt is.
Soorten pannen
Afhankelijk van het te bereiden gerecht zijn veel pannen verkrijgbaar maar zal niet iedereen alle pannen in de keuken in voorraad hebben en een
keuze maken uit het beschikbare assortiment. Voor veel specifieke gerechten bestaat ook een alternatief. Tot het ruime assortiment dat speciaalzaken in voorraad hebben horen:
- Aspergepan
- Braadpan
- Cataplana
- Frituurpan
- Fonduepan
- Grilpan
- Hapjespan
- Inzetpan
- Koekenpan
- Kookpan
- Mosselpan
- Paellapan
- Pannenkoekenpan
- Pastapan
- Poffertjespan
- Rookpan
- Sauspan
- Snelkookpan
- Soeppan
- Steelpan
- Stoompan
- Tajine
- Vispan
- Wokpan
Veelgebruikte pannen en gerechten
Enkele veelgebruikte pannen en de gerechten die erin worden klaargemaakt zijn:
- Braadpan
- In een braadpan wordt gevogelte, vlees of wild gebraden of dichtgeschroeid waarna het in een oven verder wordt gegaard.
- Frituurpan
- In een frituurpan wordt olie of vet verhit tot tussen 180 en 200 graden waarna producten kunnen worden gefrituurd zoals friet, frikandellen, kroketten en snacks.
- Hapjespan
- In een hapjespan worden gerechten met grotere hoeveelheden gebakken of gestoofd.
- Koekenpan
- Deze pan ontleend zijn naam aan het gerecht pannenkoeken die er prima in kunnen worden gebakken. Maar een koekenpan is ook geschikt voor bepaalde vleesgerechten of ander voedsel.
- Poffertjespan
- Poffertjes bakken vergt een speciale pan met kleine uithollingen waar het beslag in wordt gegoten of gespoten.
- Snelkookpan
- In een snelkookpan kunnen gerechten onder hoge druk worden gekookt. Omdat de temperatuur meer is dan 100 graden zijn de gerechten sneller klaar.
- Steelpan
- Dit is een kleinere soort pan met een steel die geschikt is om kleine hoeveelheden melk te koken of sausjes in de maken. Een steelpan is ook prima geschikt om eieren in te koken.
- Wok
- Een wok is een halfronde holle pan die vooral gebruikt wordt om te roerbakken.