Pijn, liever kwijt dan rijk
Pijn hebben kan uiteenlopen van vervelend tot nauwelijks draagbaar. In alle gevallen is iemand die aan pijn lijdt die liever kwijt dan rijk. Er zijn talrijke oorzaken voor het ontstaan van pijn die helaas niet altijd zijn te voorkomen. Pijn kan op veel plaatsen in het lichaam zitten.
Vragenlijst voor zoeken naar oorzaak
Veelvoorkomend is pijn in de rug die door verschillende oorzaken kan ontstaan. Voor een huisarts is het soms moeilijk om die oorzaak te vinden. Een patiënt kan daarbij zelf helpen door goed na te gaan op welke momenten de pijn het hevigst is. Er bestaan ook vragenlijsten waarop door middel van een puntenwaardering kan worden aangegeven wanneer en waar precies de pijn het meest wordt gevoeld.
Oorzaken soms overbelasting en stress bij rugpijn en hoofdpijn
Naast pijn in de rug komt hoofdpijn vaak voor en ook daarvoor bestaan verschillende oorzaken. Sommige mensen hebben hevige last van hoofdpijn die dan bekend staat als migraine. Dit soort pijnen wordt vaak veroorzaakt door overbelasting en stress.
Ontsteking als oorzaak
Andere oorzaken van pijn zijn vaak ontstekingen die zich op diverse plaatsen in het lichaam kunnen voordoen. Zeer berucht is een slijmbeursontsteking waar patiënten zeer lang last van kunnen hebben. Een dergelijke ontsteking veroorzaakt niet alleen pijn maar beperkt ook de beweging van ledematen waardoor dagelijkse aanpassingen noodzakelijk zijn om toch zoveel mogelijk te doen wat zonder de pijn kan worden gedaan.
Hoogteziekte als oorzaak van hoofdpijn
Pijn kan ook ontstaan door een bepaalde atmosfeer. Bergvakantiegangers worden er wel eens mee geconfronteerd. Bij onvoldoende acclimatiseren kan het voorkomen dat door de ijle lucht hoogteziekte wordt opgedaan die ook gepaard gaat met pijn. Naast misselijkheid en benauwdheid komt dan namelijk ook dikwijls hoofdpijn voor.
Pijn door verwondingen
Naast ziekten en aandoeningen gaan ook verwondingen meestal gepaard met pijn. Dat gaat van een sneetje in een vinger tot een gebroken sleutelbeen en van een schaafwond tot een verstuikte enkel met uiteraard nog veel meer mogelijkheden.
Al dan niet naar huisarts
Kleine kinderen hebben nog wel eens te kampen met oorpijn die vaak door een verkoudheid is veroorzaakt. Zoals bij alle pijnen die zich voordoen is het van belang te overwegen of een bezoek aan een huisarts noodzakelijk is. Vaak is dat niet het geval maar bij ernstige aanhoudende pijn en zeker als die gepaard gaat met koorts is zo’n bezoek zeker aan te bevelen. Veel huisartsen hebben de mogelijkheid tot een eConsult om per internet vragen te stellen wat in twijfelgevallen een eerste stap kan zijn.
Als u wilt kunt u geheel zelfstandig uitzoeken hoe het er met uw rugpijn voorstaat. Dit kan op een internetsite en gebeurt aan de hand van een serie vragen. Aan het eind van het onderzoek wordt een di…
Hoogteziekte is de naam voor een aantal ziekteverschijnselen die kunnen optreden bij het naar grote hoogten gaan zonder eerst te acclimatiseren. Beneden een hoogte van 2500 meter is er weinig risico v…
Een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs helemaal niet mogelijk de arm in de hoogte te steken. De schouderpijn kan dan o…
Een van de hoofdoorzaken van schouderpijn is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking wordt ook bursitis genoemd.Wie er ooit mee te maken heeft gehad weet hoe pijnlijk een dergelijke ontstek…
Wie aan tetanus denkt legt meestal meteen een relatie met de prik tegen straatvuil. Velen hebben ofwel als kind ofwel later wel eens schaafwonden opgelopen door een val op straat en zijn daarna ingeën…
Verwondingen kunnen op allerlei manieren ontstaan en kunnen verschillende verschijningsvormen hebben. Een van de vervelendste verwondingen is een schaafwond die erg pijnlijk kan zijn. In veel gevallen…
Oorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorschelp. De gehoorgang is het gedeelte van het oor dat in direct contact staat met de…
Fantoompijn kan ontstaan nadat door een ongeval of operatie een ledemaat is kwijtgeraakt. Dat kan bijvoorbeeld een geamputeerd been of arm zijn maar zelfs ook een getrokken kies. De pijn voelt dan aan…
Gepubliceerd door Rickandie op 09-01-2014, laatst gewijzigd op 11-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.