Plantaardige olie: eetbaar of voor cosmetisch gebruik
Olie die geconsumeerd kan worden of die gebruikt wordt in cosmetische producten is meestal plantaardige. Naast die olie bestaan nog andere oliesoorten zoals minerale olie (aardolie) en dierlijke olie. Van plantaardige olie bestaan zeer veel soorten met als hoofbestanddeel vetstof. Ze wordt gewonnen uit zaden of andere onderdelen van planten. Niet alle plantaardige olie is echter geschikt voor consumptie. Wel is dat bijvoorbeeld het geval met olijfolie wat een veelgebruikte oliesoort is.
Stroperige vloeistof
De meeste oliesoorten kenmerken zich als een stroperige vloeistof die niet of nauwelijks met water kan worden vermengd. Soms worden verschillende plantaardige oliesoorten met elkaar vermengd zoals dat het geval is met zogenaamde slaolie. Andere olie wordt bijvoorbeeld specifiek alleen voor een bepaald doel gebruikt zoals massageolie.
Cosmetische toepassingen in crèmes, lotions en zepen
Olie voor cosmetische producten is evenals voor de consumptie meestal plantaardig. In de cosmetica is de olie een toevoeging aan diverse andere stoffen van het betreffende product. Vaak bevatten producten voor de haarverzorging plantaardige olie en ook huidverzorgingsproducten zoals crèmes, lotions en zepen. Een van de belangrijkste functies van de olie is dan het niet uitdrogen van de huid.
Geperst uit zaden en vruchten
Olie die in de cosmetica wordt gebruikt is dikwijls gewonnen uit zaden of vruchten zoals amandel, jojoba, argan en kokos. Vooral kokosolie wordt veel toegepast in cosmetische producten voor de verzorging van de huid en het haar.
Olie voor bakken en braden
Olie om te bakken en te braden is heel vaak afkomstig van olijven. Die olie kan in de regel zowel koud als warm worden gebruikt tot een temperatuur van 210 graden. Vanwege het hoge rookpunt is olijfolie zeer geschikt om mee te bakken, braden, wokken, fonduen en frituren. Er zal zelfs bij hoge temperaturen geen rook ontstaan. Olijfolie is een gezonde oliesoort omdat de olie veel onverzadigd vet bevat. Ook heeft olijfolie een hoog gehalte vitamine E.
Machinaal malen of met vijzel
Het malen van noten en andere basisproducten om olie te verkrijgen is een langdurig proces omdat alles heel fijn gemaakt moet worden om uiteindelijk olie over te kunnen houden. Meestal gebeurt dit machinaal maar met veel geduld kan ook olie gewonnen worden door het gebruik van een vijzel.