Rickandie » Specials » Tandverzorging
Rickandie: Informatie van A tot Z

Tandverzorging met van jongs af aan goed poetsen

Tandverzorging met van jongs af aan goed poetsen Goed poetsen. Ja, dat weten we allemaal al vanaf onze prilste jeugd. Het is er in gehamerd dat we onze tanden goed moeten verzorgen door regelmatig te poetsen. Wie zich daar aan hield had als kind weinig gaatjes tenzij opa en oma de kleinkinderen overdadig van snoep voorzagen. Tandverzorging van jongs af aan is zeer belangrijk ook voor na het wisselen van melktanden naar de echte tanden waar toch liefst een leven lang mee moet worden gedaan.

Twee keer per dag poetsen met tandpasta

Om goede tanden te krijgen en te houden is twee keer per dag poetsen noodzakelijk. Poetsen moet gebeuren met een goede borstel die op tijd wordt vernieuwd. Het gebruik van tandpasta is daarbij effectiever dan alleen poetsen met water. Tandpasta bestaat in zeer veel soorten. Het is daarom goed de verschillen van de tandpasta's die verkrijgbaar zijn eens met elkaar te vergelijken voor het maken van de juiste keuze.

Tanden en voeding

Naast het poetsen van de tanden is ook voeding belangrijk voor het behoud van goede tanden. Enkele opmerkingen over voeding zijn:
 • Chocolade: Een misverstand bij velen is dat chocolade slecht is voor de tanden maar chocolade bevat fluor en fosfaat wat juist goed is.
 • Kaas: Ook kaas bevat fluor en tevens kalk. Beide stoffen beschermen de tanden. Een maaltijd eindigen kan daarom beter met kaas dan met een zoet toetje.
 • Fluor: Producten die eveneens fluor bevatten zijn vis en thee.
 • Kauwgom: Kauwgom zonder suiker is ook goed voor de tanden. Kauwen stimuleert namelijk de speekselvorming welke beschermend werkt voor de tanden.
 • Snoep: Snoep eten kan het best zodanig gebeuren dat het contact met de suiker zo kort mogelijk is. Een snoepje stukbijten is daarom beter dan er langdurig op zuigen.
 • Drankjes: Suikerhoudende dranken kunnen het best met een rietje worden gedronken waardoor het contact van zoetstoffen en zuren met de tanden minder is.

Andere producten voor de tandverzorging

Voor een goede mondhygiëne zijn niet alleen een tandenborstel en tandpasta belangrijk. Daarnaast kunnen ook producten worden gebruikt als:
 • interdentaalborstel
 • monddouche
 • mondwater
 • plaqueverklikkende tabletten
 • tandenstokers
 • tandzijde (flosdraad)
 • tongschraper

Scheve tanden en moeilijker poetsen

Tandverzorging gaat in eerste instantie om het goed bijhouden van de tanden maar daar hoort zeker ook het corrigeren van de tanden bij indien dat noodzakelijk is. Hoewel bijvoorbeeld scheve tanden niet direct last veroorzaken kunnen voedselresten zich ophopen tussen de tanden waardoor het poetsen moeilijker wordt en het risico op het krijgen van gaatjes groter is.

Invisalign onzichtbare beugel voor rechtzetten van tanden

Rechte tanden geven een gezicht een mooiere uitstraling dan scheve tanden en kunnen daardoor bijdragen aan het zelfvertrouwen. Tevens verbeteren rechte tanden de mondhygiëne doordat poetsen effectieve…

Overgaan van een kunstgebit naar een klikgebit

Een kunstgebit verliest in de loop van de jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is dan niet altijd een goede oplossing omdat de kaak al te ver geslonken is. Een s…
Tandpasta: zeer veel soorten, merken en samenstellingen

Tandpasta: zeer veel soorten, merken en samenstellingen

Mondhygiëne is voor een deel afhankelijk van het gebruik van tandpasta waarmee de tanden worden gepoetst. In veel culturen is het gangbaar om de tanden regelmatig te poetsen. Zelfs was dit al het geva…
Elektrische tandenborstel: types en eigenschappen

Elektrische tandenborstel: types en eigenschappen

Het belang van tandenpoetsen wordt door niemand meer betwijfeld. Maar poetsen met een handborstel of met een elektrische borstel is nog steeds een discussiepunt. Wellicht wordt die discussie onbewust…
Gepubliceerd door Rickandie op 25-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Steve Buissinne, Wikimedia Commons (CC0)
 • http://www.e-gezondheid.be/tandverzorging
Schrijf mee!