Rickandie » Specials » Aan tafel

Eten bereiden aan tafel

Eten wordt meestal in de keuken bereid maar soms is dat niet het geval. Sinds jaren bestaan er speciale apparaten waarbij eten aan tafel wordt bereid. Alle gasten doen daar aan mee en kiezen uit de ingrediënten wat ze lekker vinden om zelf klaar te maken. In de regel gaat dat met kleine porties tegelijk. Het apparaat staat in het middel op de tafel met een aantal gasten er omheen. Zo zijn er verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld gourmetten, steengrillen en enkele manieren van fonduen zoals chocoladefondue, kaasfondue, Oosterse fondue en visfondue.

Toestellen en veiligheid

De toestellen die daarvoor worden gebruikt zijn meestal elektrische apparaten. Het stroomverbruik daarvan is betrekkelijk gering. De apparaten zijn zodanig beveiligd dat bij een ongelukje geen vocht bij de stroomvoorziening kan komen. Wel moet worden opgelet dat het snoer op een veilige manier naar de tafel en naar het apparaat wordt geleid. Vooral met kinderen als eetgasten moet er op worden gelet dat ze niet over het snoer kunnen struikelen als ze plotseling de tafel verlaten.

Geur van de dampen niet altijd gewenst

Hoewel er velen zijn die het gezellig vinden om regelmatig voor een van die bereidingswijzen te kiezen zijn er ook mensen die daar niets voor voelen. Hun grootste bezwaar is meestal dat de dampen die van de gerechten afkomen een geur met zich meebrengt die ze niet prettig vinden. In woonkamers met veel stoffering kan die geur ook in de gordijnen en vloerbedekking trekken en enkele dagen aanhouden. Helaas is het ook niet altijd mogelijk om tijdens het bereiden van het eten voldoende te luchten. Dikwijls is het een winteractiviteit en blijven de ramen liever dicht.

Barbecueën met de geur buiten

Een bereidingsmanier die ook niet in de keuken plaatsvindt is barbecueën. Daarbij speelt de geur geen rol omdat de barbecue in de regel buiten staat. Hooguit kunnen de buren er last van hebben als niet al te professioneel met het houtskoolvuur (of anderszins) wordt omgegaan en de rook hun kant op drijft.

Kinderfeest aan tafel

Liefhebbers van wafels zijn in staat om van het klaarmaken daarvan een waar feest (meestal kinderfeest) aan tafel te maken. Telkens als er weer een of meer wafels klaar zijn is het smullen geblazen voor degene die aan de beurt is of zijn. Maar zoals bij alle manieren van aan tafel eten bereiden is daar wel geduld voor nodig. Wie dat niet heeft kan beter toch maar in de keuken een grote pan erwtensoep klaarmaken dan kan iedereen tegelijk aan tafel.
Barbecue op houtskool of gas

Barbecue op houtskool of gas

Er zijn liefhebbers van barbecue die vanwege de smaak zweren bij barbecueën op houtskool. Anderen beweren dat er geen verschil van smaak is bij houtskool of gas. Het kiezen tussen een barbecue op hout…
Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen en soorten pannen en rechauds

Fonduen is een manier van eten klaarmaken die vooral op feestdagen toepassing vindt. Velen waarderen het en het heeft als prettige bijkomstigheid dat niemand urenlang in de keuken hoeft te staan. Het…
Wafelijzer voor bereiding feestelijke lekkernij

Wafelijzer voor bereiding feestelijke lekkernij

Wafels bakken is een liefhebberij van veel oma’s omdat ze de kleinkinderen er heerlijk mee kunnen verwennen. Maar ook andere liefhebbers grijpen nogal eens naar het wafelijzer dat meestal een plek een…
Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid

Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid

Gourmetten zou wel eens uitgevonden kunnen zijn door iemand die elk jaar met Kerstmis, of een andere gelegenheid, uren in de keuken stond om voor een gezelschap te koken. Bij gourmetten kookt en bakt…
Gepubliceerd door Rickandie op 28-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.