Rickandie » Specials » Kleurinvloed

Onbewust reageren op kleuren

De meeste mensen houden van een kleurige omgeving. Ook in de natuur speelt kleur een belangrijke rol. Wat zou de natuur saai zijn zonder kleurige bloemen en zelfs de tinten van een bepaalde kleur kunnen heel gevarieerd zijn zoals de tint groen van gras, struiken en bomen. Maar kleuren zijn niet alleen mooi om te zien ze hebben ook een invloed op ons die we niet altijd in de gaten hebben.

Stemming, gedrag en andere effecten

Zo kunnen kleuren ons vrolijk maken of juist droevig stemmen en kleuren kunnen soms helpen om ons beter te kunnen concentreren en beïnvloeden zelfs ons koopgedrag. Ook kunnen sommige kleuren ons rustig maken of juist voor onrust zorgen. Interieurontwerpers houden rekening met de effecten die kleuren kunnen veroorzaken.

Alle kleuren in regenboog

Alle bestaande kleuren zijn te vinden in een regenboog in de volgorde rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet maar uiteraard bestaan van die kleuren ontelbare variaties die in de spreektaal bijvoorbeeld licht groen en donkergroen worden genoemd maar waar ook weer ontelbare afwisselingen in bestaan.

Tegenspelers beïnvloeden

Onderzoeken met kleuren hebben uitgewezen dat de arbeidsprestaties in ruimten met bepaalde kleuren verhogen en dat ook het ziekteverzuim kan verminderen. Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat een roze kleedkamer van een honkbalclub de agressie verlaagt. De club heeft hier gebruik van gemaakt door de bezoekende spelers naar een roze kleedkamer te dirigeren zodat ze op het veld minder agressief zouden zijn.

Kleuren en producten

Ook bij winkelinterieurs wordt op de kleur gelet om te klanten te beïnvloeden. Bepaalde kleuren zetten tot nadenken of brengen de klanten in hogere sferen. Ook kan de kleur van de wanden invloed hebben op de kleur van de producten en zal een slagerij andere wandkleuren moeten hebben dan een groentewinkel.

Spreekwoorden en gezegden met kleuren

De namen van de kleuren komen ook voor in diverse spreekwoorden en gezegden. Enkele zeer bekenden zijn: Een blauwtje lopen, wat betekent dat iemand waarmee een afspraakje is gemaakt niet komt opdagen. Waarom de kleur blauw is gekozen is niet zo duidelijk omdat die kleur eigenlijk staat voor helderheid, waardigheid, status en macht. Duidelijker is de betekenis in het gezegde: Op een roze wolk zitten, omdat de kleur roze ook staat voor liefde. Meer bekende gezegden met kleurnamen zijn: In het rood staan; Blauw bloed hebben; De koffie is bruin.

Stuifmeel en de verschillende kleuren

Stuifmeel zijn plantaardige zaadjes van bloemen die gemaakt worden in de helmknop bovenaan de meeldraad. Stuifmeel is nodig om planten te bevruchten waarvoor het van de ene plant naar de andere moet w…

Groenten en fruit en de werking van kleuren

Dat groenten en fruit gezond zijn omdat ze veel vitamines, mineralen en antioxidanten en weinig calorieën bevatten weten we nu wel. Maar naast die eigenschappen zijn ook de kleuren van groenten en fru…
Vlinders met mooie kleuren maar met veel vijanden

Vlinders met mooie kleuren maar met veel vijanden

Vlinders zijn bij zeer velen geliefd vanwege hun prachtige kleuren. Ze worden vaak gebruikt als een thema in de kunst. In het Duits worden vlinders Schmetterlinge genoemd, wat teruggrijpt naar een oud…
Gepubliceerd door Rickandie op 02-04-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Dydell.com
  • Wikipedia