Rickandie » Specials » Koffie en thee

Populaire warme dranken

Twee dranken die meestal in één adem worden genoemd zijn koffie en thee. Als warme dranken hoeven ze alleen maar te concurreren met chocomel welke echter vaak koud wordt gedronken. Koffie en thee hebben dikwijls eigen liefhebbers die uit een sterke voorkeur kiezen voor één van de twee. Anderen wisselen de dranken af naargelang het dagdeel met dikwijls in de morgen en avond koffie en ’s middags thee.

Melk en suiker toevoegen

Koffie en thee zijn geheel verschillende dranken met een eigen smaak. Slechts de bereidingswijze is enigszins vergelijkbaar omdat bij beiden heet water wordt gebruikt en een bepaalde tijd nodig is om te trekken. Met trekken wordt dan bedoeld de geur en de smaak afgeven aan het hete water. Typisch is dat aan beide dranken vaak suiker en melk wordt toegevoegd waarbij het aantal liefhebbers van melk in de thee geringer is dan het aantal melkgebruikers bij koffie.

Niet letterlijk

Ook typisch is dat beide dranken op een of andere manier in de waarzeggerij voorkomen. Gezegden als “Koffiedik kijken” en het minder bekende “Theeblaadjes kijken” zijn van toepassing met een geheel eigen uitleg. In beide gevallen is er overigens niet echt sprake van kijken naar koffiedik of theeblaadjes. Zoals bij zoveel spreekwoorden en gezegden moet niet alles letterlijk worden genomen.

Verhalen over ontstaan

Koffie en thee hebben een lange geschiedenis. De eerste thee zou al gedronken zijn in 5000 voor Christus maar de vraag is of de geschiedschrijving, met enkele bijzondere verhalen over het ontstaan van thee, wel betrouwbaar is. Koffie zou uit latere tijd stammen en ontdekt zijn toen een herder merkte dat zijn geiten erg opgewonden raakten na het eten van bepaalde bessen. De herder zou daarna de bessen geplukt en gekookt hebben en de drank gedronken waarna hij een gevoel van voldoening en helderheid van geest kreeg.

Ingrediënten kant-en-klaar

De handelingen die verricht moeten worden om tot de uiteindelijke ingrediënten te komen, zoals bonen voor de koffie en blaadjes voor de thee, zijn heel verschillend. Tegenwoordig zijn beiden wel kant-en-klaar verkrijgbaar om gebruikt te worden voor het zetten van koffie of thee. Voorheen was het gebruikelijk om de koffiebonen zelf te malen maar nu zijn ze in verschillende bemalingen verkrijgbaar waarbij de fijnheid van de bemaling afhankelijk is van de bereidingsmethode en gebruikte apparatuur. Thee is in makkelijke zakjes verkrijgbaar met de juiste hoeveelheid voor één kop of voor een volle pot.

Waarzeggerij en koffiedik kijken of lezen

Koffiedik is het restant, ook wel bezinksel of drab genoemd, dat overblijft na het zetten van koffie. Bij het zetten van koffie op een ouderwetse manier bleef de drab onder in de kan achter met een op…

Waarzeggerij en theeblaadjes kijken of lezen

Koffiedik kijken is een bekende term uit de uitdrukking: "Dat is voor mij koffiedik kijken". Minder bekend is de term theeblaadjes kijken. Toch was daar al veel eerder sprake van dan van koffiedik kij…

Koffiebonen malen, koffiepads, capsules en weer malen

Met de hand koffie zetten is een activiteit die bij velen al lang uit de mode is geraakt. Allerlei apparatuur is in de plaats gekomen van de fluitketel en de koffiepot of percolator. Velen weten zelfs…
Koffie en wetenschappelijke onderzoeken

Koffie en wetenschappelijke onderzoeken

De afgelopen tientallen jaren zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de effecten op het menselijk lichaam van het drinken van koffie. Veel van die onderzoeken hebben in het verleden…
Alles over thee zetten

Alles over thee zetten

Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan koffie wordt ook door zeer velen regelmatig thee gedronken. Soms worden koffie en thee afgewisseld op bepaalde dagdelen. Op het werk verdringt de koffie de the…

Thee al eeuwen een populaire drank

Thee wordt al duizenden jaren gedronken. De drank is bij velen zeer geliefd. Hoewel menigeen de voorkeur geeft aan zwarte thee is de keuze in de schappen van de supermarkten tegenwoordig erg groot. Th…
Gepubliceerd door Rickandie op 07-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie