Hoe was het ook alweer
Volgens het woordenboek betekent het woord geschiedenis een voorval of gebeurtenis maar ook de wetenschap die het verleden beschrijft of dat verleden zelf. Geschiedenis, in de zin van het verleden beschrijven, is al sinds de boekdrukkunst is uitgevonden op talrijke gebieden gebeurd door beschrijvingen van feiten, gebeurtenissen en ontwikkelingen.
Waar of niet waar?
Een goede geschiedschrijving berust uiteraard op waarheid en moet daarom ook op feiten zijn gebaseerd. Historici die zich daarmee bezighouden moeten uitgaan van ware bronnen wat soms een probleem oplevert omdat in het verleden nog wel eens gebeurtenissen niet geheel juist aan het papier zijn toevertrouwd. Wat is dan waar en wat niet?
Historici en auteursrechten
Naast het uitgaan van goede bronnen moeten historici ook waken om geen verhalen over te nemen van collega’s. Op het geschrevene rusten namelijk auteursrechten. Het plegen van wat
plagiaat wordt genoemd is zelfs strafbaar. Ook is in het verleden een hoogleraar wel eens op non-actief gesteld of raakten mensen hun baan kwijt vanwege het schenden van de auteursrechten.
Chronologie als uitgangspunt
Geschiedenis richt zich niet alleen op voorvallen of gebeurtenissen. Alles wat een verleden en heden heeft en meestal ook een toekomst zal hebben kan chronologisch beschreven worden. Die chronologie is wel uitgangspunt voor het schrijven van een geschiedenis. Ook de ontwikkeling van producten kan een geschiedenis hebben waarbij stap voor stap de geschiedenis van het product kan worden weergegeven.
Geschiedenis van allerlei soorten ontwikkelingen
Een ander soort ontwikkeling kan bijvoorbeeld worden weergegeven door de geschiedschrijving van karretjes met kolen op houten rails die voortgetrokken werden met paarden tot de Chinese supertrein die 500 kilometer per uur haalt met alles wat daarmee te maken heeft van houten rails tot de kunststof buitenkant van de trein welk materiaal versterkt is met koolstofvezel.
Van klein naar groot
Ook de ontwikkeling van een bepaald soort zorg heeft een geschiedenis zoals de zorg voor
ouderen van het wassen van de patiënt, als eerste actie in de
middeleeuwen bij een opname in een zorgverblijf, tot het inchecken met de computer in een hedendaags
woonzorgcentrum. Eigenlijk heeft bijna alles wel een zekere ontwikkeling doorgemaakt waarbij dus sprake is van een geschiedenis. Zo is een grootwinkelbedrijf ooit klein begonnen en heeft voorgangers gehad in zogenaamde
teuten die actief waren in de zestiende eeuw.
Perioden van verschillende lengten
Overigens hoeft een geschiedenis niet altijd een periode van vele eeuwen in te houden. Weliswaar zijn er beschrijvingen die al beginnen in de oudheid en gaan tot heden maar in een korte periode kan zich ook al een hele geschiedenis voordoen. De ontwikkeling van een bepaald product kan in een korte periode al uit heel verschillende fasen bestaan die in een geschiedenis kunnen worden weergegeven.