Koffie: dagelijkse oppepper voor velen
Als je aan iemand vraagt: “Wil jij koffie”, wordt al gauw geantwoord: “Ja, lekker”. Een typisch Nederlands antwoord want of de koffie lekker zal zijn moet nog blijken. Een lekkere kop koffie is van verschillende dingen afhankelijk. Het begint bij de bonen en de wijze waarop die gebrand worden. Maar zeker telt ook de manier van koffie zetten mee. Gebeurt dat nog met de hand of met een koffiemachine. Als de koffie met een apparaat wordt gezet is het resultaat ook afhankelijk van het soort apparaat want er zijn zeer verschillende koffiemachines in de handel verkrijgbaar.
Koffie zetten in het verleden
Misschien wel de simpelste manier om koffie te zetten is geheel uit de tijd maar gebeurde door gewoon
gemalen koffie in een koffiekan te scheppen en daar gekookt water op te gieten. De kan werd dan meestal op een warmhoudplaatje op een laag pitje van het gasfornuis geplaatst. Die plaatjes zijn overigens in de twintigste eeuw plotseling verboden omdat de
asbest waarvan ze werden gemaakt kankerverwekkend zou zijn. Bij die koffiekan met
gemalen koffie werd soms ook een schepje Buisman gedaan om de koffie meer karakter te geven.
Gebruik van filter
Koffie zetten werd later veelal gedaan door een speciale filter op de koffiekan te plaatsen met daarin een papieren filter met gemalen koffie waar kokend water overheen gegoten werd. Velen zweren nog steeds bij die manier van koffie zetten omdat volgens hen de smaak van de koffie daarbij het best uitkomt. Uiteraard is die smaak eveneens afhankelijk van de kwaliteit van de koffiebonen en de hoeveelheid gemalen bonen die in het filter wordt gedaan.
Koffiemachines en ingrediënten soms erg prijzig
Heel anders gaat koffie zetten met een
koffiemachine. Ze zijn er in soorten en prijzen en ook de koffie, die in
speciale houdertjes in het apparaat worden gezet, is in prijs afhankelijk van het systeem. In vergelijking met koffie zetten door middel van een filter kan de prijs van een kopje uit een koffiemachine aardig oplopen. Fabrikanten weten consumenten goed te paaien door het leveren van allerlei smaken en koffiesoorten van gewone koffie tot cappuccino.
Koffie buiten de deur en verwerking van de naam
Koffie wordt niet alleen thuis gedronken maar ook op het werk waar vaak speciale automaten beschikbaar zijn. Ook in restaurants wordt menig bakje geserveerd. Er is zelfs ooit een stoel naar koffie vernoemd die in koffiehuizen voorkwam. Die stoel met de naam
koffiehuisstoel van het zogenaamde model 214 is aan het eind van de negentiende eeuw ontworpen door de Duitse meubelmaker Michael Thonet. Van dat model zijn er vele miljoenen verkocht. Ook komt de naam koffie voor in een gezegde namelijk:
“Koffiedik kijken”.