Rickandie » Specials » Kruiden en specerijen

Gebruik van kruiden en specerijen

Gebruik van kruiden en specerijen Kruiden en specerijen zijn beiden vooral bedoeld om de smaak en geur van gerechten te verbeteren. Kruiden bestaan in het algemeen uit onderdelen van bladeren en stengels van groene planten. Specerijen bestaan meestal uit bast, bloemknoppen, meeldraden, peulen, vruchten, wortels en zaadjes. Een ander verschil tussen kruiden en specerijen is dat kruiden uit landen met een gematigd klimaat komen en specerijen uit een subtropisch of tropisch gebied.

Kenmerken van kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen die in de keuken worden gebruikt hebben een aantal kenmerken:

Vers en gedroogd

Gebruik voor voedsel kan zowel in verse vorm als in gedroogde vorm.

Vervanger van zout

Sommige kruiden zijn ook zeer geschikt als vervangers van zout. Minder zout is immers beter voor de gezondheid omdat teveel zout een grotere kans oplevert voor hartziekten, vaatziekten en een verhoogde bloeddruk.

Teveel kan schadelijk zijn

Er zijn ook kruiden en specerijen die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij normaal gebruik is dit echter geen probleem.

Combinatie

Bepaalde kruiden die zeer vaak in combinatie worden gebruikt zijn soms ook gemengd in poedervorm verkrijgbaar. Daarbij is het juist afmeten van de soorten kruiden geen probleem.

Vers gebruik door zelf kweken

Hoewel kruiden en specerijen eigenlijk uit een gematigd klimaat, subtropisch of tropisch gebied komen zijn bepaalde kruiden onder goede omstandigheden ook zelf te kweken. Kweken in speciale kruidentuinen wordt al eeuwenlang gedaan. De oudst bekende kruidentuin stamt uit 820 en werd aangelegd door monniken van de abdij van Sankt Gallen in Zwitserland. Later werden naar dit voorbeeld veel kruidentuinen aangelegd bij kloosters. Een aantal kruiden leent zich ook goed om zelf te kweken waardoor vers gebruik gegarandeerd is.

Oppassen met gebruik van kruidenpreparaten

Kruiden worden ook gebruikt voor het maken van kruidenpreparaten. Die preparaten bestaan uit drankjes, pillen of poeders waaraan kruiden zijn toegevoegd. Kruidenpreparaten zijn bedoeld om een bepaalde werking te bewerkstelligen zoals remmen van eetlust, opwekken van slaap en kalmerende werking. Sommige deskundigen waarschuwen echter voor het gebruik in combinatie met medicijnen omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Er is ook nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Kruiden en specerijen bewaren

Voor het bewaren van kruiden en specerijen geldt een aantal adviezen zoals onder meer:
  • Smaak behouden: Om de smaak lang goed te houden kunnen gedroogde kruiden en specerijen het best bewaard worden op een donkere, droge en koele plek.
  • Vochtig bewaren: Wikkel verse kruiden in een vochtig keukenpapiertje of doekje.
  • Koellast: Verse kruiden kunnen het best in de koelkast worden bewaard waar ze enkele dagen houdbaar zijn.
  • Invriezen: Sommige kruiden zijn geschikt om in de vriezer te bewaren zoals bieslook, munt en peterselie en zijn dan ongeveer een jaar houdbaar. Maar in het algemeen houden gedroogde kruiden meer smaak dan ingevroren kruiden.

Gebruik van kruiden in de geneeskunde

In de kruidengeneeskunde (ook wel fytotherapie genoemd) worden ziekten en gezondheidsklachten behandeld met plantaardige middelen. De kruidengeneeskunde is voor een groot deel gebaseerd op kennis die eeuwenlang is doorgegeven. Maar verschillende farmaceutische bedrijven onderzoeken de plantaardige middelen om nieuwe geneesmiddelen te kunnen ontdekken.
Citroenmelisse is een geliefd kruid in de kruidentuin

Citroenmelisse is een geliefd kruid in de kruidentuin

Citroenmelisse groeit vooral in Zuid-Europa maar kan ook in onze streken worden geteeld. De plant is eenvoudig te vermeerderen en leeft ook door middel van wortelstokken voort. Hij kan ongeveer een ha…
Hortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belang

Hortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belang

Met Hortus Botanicus wordt een botanische tuin bedoeld. Een botanische tuin is een tuin met een wetenschappelijk karakter en in de meest strikte zin een wetenschappelijke plantencollectie. Maar eigenl…
Kruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaak

Kruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaak

Soep is als warm voorgerecht bij velen zeer populair. De basis van soep wordt gevormd door de bouillon. Bouillon is water waar smaak aan is afgegeven door vlees (eventueel met bot), groente, vis (even…
Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kweken

Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kweken

Kruiden werden ooit gebruikt om licht bedorven voedsel nog eetbaar te maken. In tijden dat men het niet zo nauw nam met de hygiëne, zoals in de middeleeuwen, kon dat er ook nog wel bij. In hoeverre zi…
Kruidnagelolie en het gebruik ervan

Kruidnagelolie en het gebruik ervan

Bij de substantienaam olie kan aan talrijke vette vloeistoffen worden gedacht. Zo zijn er oliesoorten die met machines en apparaten te maken hebben als brandstof of om onderdelen soepel te laten lopen…
Specerij saffraan niet in alle keukens

Specerij saffraan niet in alle keukens

De smaak van het eten, dat door velen met zorg wordt bereid, is voor een groot deel afhankelijk van de smaak van de gebruikte producten. Een manier om die smaak te beïnvloeden, soms zelfs geheel ander…
Gepubliceerd door Rickandie op 03-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruid_(keuken)
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kruiden-en-specerijen.aspx
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kruidenpreparaten.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruidengeneeskunde