Herstelling van beschadigd weefsel
Een ontsteking is een lichamelijke reactie op een stof die niet in het lichaam thuishoort of op beschadigd weefsel. Door de ontsteking kan de schade, die door de lichaamsvreemde stof wordt aangericht, herstellen. Een ontsteking kan onder meer ontstaan door bacteriën, irriterende stoffen, schimmels en virussen. Ook kan een ontsteking het gevolg zijn van een infectie.
Acute en chronische ontstekingen
Er zijn twee soorten ontstekingen te onderscheiden namelijk acute ontstekingen en chronische ontstekingen. Een acute ontsteking ontstaat meestal meteen na de beschadiging en heeft vijf kenmerken namelijk lokale pijn, warmte, zwelling, roodheid en functieverlies. Een
chronische ontsteking is een ontsteking die langer duurt dan enkele dagen.
Ontsteking niet hetzelfde als infectie
Een ontsteking is overigens niet hetzelfde als een infectie. Een infectie ontstaat door besmetting met bacteriën of virussen en kan wel leiden tot een ontsteking maar gaat daar lang niet altijd mee gepaard. Evenmin worden alle ontstekingen veroorzaakt door een infectie.
Kenmerken van ontstekingen
Het kenmerk
pijn ontstaat door de lokale zwelling die druk uitoefent op het ontstoken en omliggende weefsel. Door die druk worden de
pijnreceptoren geprikkeld. De kenmerken rood worden en warm voelen zijn het gevolg van een verhoogde doorbloeding. Gelijk met die doorbloeding worden witte bloedlichaampjes naar de beschadigde plaats gestuurd om de ziekteverwekkers aan te vallen. Een voorbeeld hiervan is het gelig vocht dat uit een schaafwondje komt en bestaat uit witte bloedlichaampjes die hun best hebben gedaan om de ontsteking te bestrijden. Dergelijke wondjes met een ontsteking kunnen het best goed schoongehouden worden en worden afgedekt.
Duur van een ontsteking en mogelijke gevolgen
Een ontsteking hoeft niet altijd van buitenaf te ontstaan maar kan dat ook van binnenuit zoals bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking. Ontstekingen kunnen acuut optreden als bijvoorbeeld een wondje is opgelopen. Meestal verdwijnt een dergelijke ontsteking weer snel. Maar er zijn ook ontstekingen die zeer langdurig kunnen aanhouden. Een ernstige ontsteking kan verhoging van temperatuur tot gevolg hebben en soms ontstaat de behoefte om meer te drinken omdat vocht aan het lichaam kan worden onttrokken.
Behandeling met corticosteroïden
De behandeling van ontstekingen kan met middelen die de ontsteking remmen zoals corticosteroïden die bijvoorbeeld door middel van een injectie worden toegediend bij een slijmbeursontsteking of peesontsteking die
schouderpijn veroorzaakt. Een methode om een ontsteking te voorkomen, bijvoorbeeld bij een val op straat waarbij een schaafwond is opgelopen, is het toedienen van een tetanusinjectie.
Blijvende littekens
Het aangetaste weefsel door een ontsteking kan heel vaak zodanig herstellen dat er geen verschil meer is met de oorspronkelijke staat van het weefsel. Soms is dit echter niet het geval en ontstaat bindweefsel dat als een litteken zichtbaar blijft.