Rickandie » Specials » Chronische ziekten

Toenemend aantal in alle leeftijdscategorieën

Tot de chronische ziekten kunnen die ziekten worden gerekend die een lange tot zeer lange tijd voortduren. Hoewel er geen eenduidige visie is op de termijn die een ziekte moet duren om chronisch genoemd te kunnen worden kan onder lange tijd ongeveer vanaf zes weken worden gerekend en zeer lange tijd zes maanden of meer. Anderen houden een grens van minimaal drie maanden aan.

Vier categorieën chronische ziekten

Bij de chronische ziekten zijn vier categorieën te onderscheiden namelijk: levensbedreigende ziekten, aandoeningen die tot periodiek terugkerende klachten leiden, aandoeningen die progressief verslechteren en invaliderend van aard zijn en chronische psychische stoornissen. Patiënten die lijden aan een chronische ziekte hadden die in het algemeen niet kunnen voorkomen door een vaccin en kunnen daar dikwijls ook niet van genezen door medicijnen.

Meer patiënten in beeld

Het aantal mensen dat lijdt aan een chronische ziekte neem toe. Niet alleen stijgt het aantal patiënten bij ouderen maar ook in andere leeftijdscategorieën, waardoor het toenemen niet alleen kan worden toegeschreven aan de vergrijzing. Daarbij speelt mee dat er meer aandacht is voor chronische ziekten en deze eerder worden opgespoord. Tevens zijn ook de behandelingen verbeterd met daarmee gepaard gaande langere levensverwachtingen. Wel valt op dat het aantal patiënten onder laagopgeleiden hoger is dan bij mensen met een hogere opleiding.

Mogelijke oorzaken

Schadelijk gezondheidsgedrag, dat met het krijgen van een chronische ziekte te maken kan hebben, is onder meer te weinig bewegen, tabaksgebruik en slechte eetgewoonten. Maar de ziekten hebben ook dikwijls een erfelijke component. Ook zou de aanwezigheid van ontelbare chemische stoffen in onze leefomgeving ermee te maken kunnen hebben en chemische toevoegingen in ons voedsel. Daardoor zou ons innerlijke milieu zodanig belast zijn dat cellen en organen niet meer goed kunnen functioneren.

Enkele veel voorkomende lichamelijk chronische ziekten zijn:

  • artrose
  • astma
  • dementie
  • diabetes
  • dwangneurose
  • hartaandoeningen
  • hoge bloeddruk
  • epilepsie
  • kanker
  • leukemie
  • migraine
  • reuma
  • rugklachten
  • vermoeidheid
  • ziekte van Chron
  • zwaarlijvigheid

Naast lichamelijke chronische ziekten komen ook op psychiatrisch gebied chronische ziekten voor zoals:

  • angsten
  • depressie
  • fobieën
  • persoonlijkheidsstoornissen
  • schizofrenie

Problemen en aanpassingen

Naast de directe klachten, als gevolg van de chronische ziekte, kunnen patiënten ook te kampen hebben met psychische en sociale problemen die ontstaan zijn door de ziekte omdat levensprocessen verstoord zijn. Terwijl een huisarts de patiënt begeleidt in het ziekteproces is het soms nodig om andere hulp in te roepen om de psychische en sociale problemen op te lossen. Maar ook de omgeving van de patiënt zal zich moeten aanpassen. Het dagelijkse leven is vaak niet meer zoals het was voordat de ziekte zich openbaarde. In veel gevallen zullen ook de toekomstplannen moeten worden veranderd.

Hulp en informatie

Voor veel chronische ziekten bestaan patiëntenverenigingen of lotgenotengroepen. Aansluiten daarbij kan veel steun geven bij het omgaan met de ziekte. Over een aantal ziektegevallen zijn ook boeken verschenen met autobiografische verhalen, waar wellicht kracht uit kan worden geput, zoals het boek: “In ons vak is nooit iets zeker”. Om meer over een bepaalde ziekte te weten is internet een prima mogelijkheid. Over nagenoeg alle onderwerpen zijn artikelen geschreven die met een paar juiste zoekwoorden wel te vinden zijn. Ook zijn er fora voor patiënten met chronische ziekten.

Stichting Chaja en ziekteverwerking door creativiteit

Stichting Chaja is een organisatie die mensen wil helpen in hun verwerkingsproces van de ziekte kanker. De naam Chaja is afgeleid van het Hebreeuwse woord "chai" dat “leef” betekent. Stichting Chaja s…

Angst en bang zijn is te overwinnen

Angst hebben en bang zijn kan als twee gelijkwaardige emoties worden gezien. Sommigen vinden angst een iets sterkere emotie dan bang maar taalkundig zijn het eigenlijk synoniemen. In elk geval hebben…

Vermoeidheid na hersenletsel, kanker of langdurige ziekte

Vermoeidheid na een hersenletsel, kanker of langdurige ziekte treedt meestal zeer wisselend op. Er zijn dus momenten dat de vermoeidheid meer of minder wordt ervaren. Die constatering is belangrijk om…
Ziekteangst of hypochondrie: omgaan en hulp zoeken

Ziekteangst of hypochondrie: omgaan en hulp zoeken

Ziekteangst, ook hypochondrie genoemd, is de angst om een ernstige ziekte te hebben terwijl dit helemaal niet het geval is en er ook niets medisch te vinden is. Iemand die lijdt aan ziekteangst denkt…
Dwangstoornis, vaak persoonlijk geheim, wel te behandelen

Dwangstoornis, vaak persoonlijk geheim, wel te behandelen

Dwangstoornis is een heel bijzonder probleem dat uit twee elementen bestaat. Het ene element is een dwanggedachten en het andere is dwangmatig handelen. Op een dwanggedachte volgt overigens ook vaak d…

Rug-Rol Stretcher doeltreffend voor bestrijding rugklachten

Veel voorkomende klachten met betrekking tot de gezondheid zijn rugklachten. Aandoeningen van de rug kunnen veel pijn veroorzaken. Behandeling van de klachten begint meestal bij het verbeteren van de…
Stop artrose en verzuring kraakbeen

Stop artrose en verzuring kraakbeen

Onder artrose wordt slijtage van het gewrichtskraakbeen en vervorming van het aangrenzend bot verstaan. Deze kwaal komt vooral voor bij het ouder worden en bemoeilijkt het bewegen van gewrichten. Maar…
Overgewicht of obesitas een gedragsprobleem

Overgewicht of obesitas een gedragsprobleem

Als de titel van dit artikel een vraag is zal die door veel mensen met overgewicht met nee worden beantwoord maar steeds meer deskundigen en onderzoekers zijn er van overtuigd dat de strijd tegen obes…
Hoe te handelen bij chronische pijn

Hoe te handelen bij chronische pijn

Chronische pijn, dat wil zeggen herhaaldelijk of voortdurend pijn, is een reden om naar een huisarts te gaan. Maar een huisarts is geen helderziende waardoor het belangrijk is om de pijn goed te kunne…

Therapie voor slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder levert veel pijn op en bewegen is daarom zeer moeilijk. Gevolg is vaak dat getracht wordt de arm zo min mogelijk te bewegen en te belasten maar dat kan soms de…
Bewegen en ontspannen bij lage rugpijn

Bewegen en ontspannen bij lage rugpijn

Ooit werd gedacht dat veel rusten de beste manier was om van lage rugpijn af te komen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet het geval is. Doktoren geven nu de raad om vooral te bewegen. Weli…

Intensive Care en kwaliteiten van de verpleegkundigen

Aan een verpleegkundige die op de IC (Intensive Care) van een ziekenhuis werkt worden speciale eisen gesteld. Die verpleegkundige is verantwoordelijk voor de verzorging van patiënten die er wat levens…
Gepubliceerd door Rickandie op 07-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Equinity.nl
  • Nationaalkompas.nl