Rickandie » Specials » Tropen en subtropen

Schoonheid in tropen en subtropen maar ook gebied met zorgen

Schoonheid in tropen en subtropen maar ook gebied met zorgen In de tropen en subtropen zijn veel bomen en prachtige bloemen en planten te vinden. Een aantal daarvan gedijt met speciale behandelingen ook in onze streken. Zo kan een palm succesvol groeien als hij voor winterweer wordt beschermd. Bepaalde soorten van een zeer geliefde tropische plant met prachtige bloemen kan ook als kamerplant worden gehouden namelijk de orchidee. Maar belangrijk is om de bomen en planten ter plekke te beschermen en met name vooral het kappen van regenwouden tegen te gaan.

Gebied: tropen en subtropen

De tropen bevatten een gebied aan beide zijden van de evenaar. Het gebied is gesplitst in de eigenlijke tropen en de subtropen.

Tropen

Een belangrijk kenmerk van de tropen is het geringe verschil tussen de lengte van dag en nacht. Er is sprake van een tropisch klimaat als de maandtemperatuur van de koudste maand niet onder achttien graden komt. In een tropisch klimaat groeien bomen en planten zeer goed. Getuigen zijn hiervan onder meer de regenwouden.

Subtropen

De subtropen zijn de gebieden die direct ten noorden of zuiden van de tropen liggen. In die gebieden komt een tropische zomer voor maar een niet-tropische winter. De subtropen worden soms ook wel beschouwd als onderdeel van het gematigde klimaat. De warmste maand haalt in de subtropen een gemiddelde temperatuur van tweeëntwintig graden en de koudste tussen achttien en zelfs min enkel graden.

Gebied met zorgen

Anno 2017 wordt nog steeds tropisch regenwoud vernietigd.
 • Houtkap: In het regenwoud vindt ongecontroleerde en niet duurzame houtkap plaats.
 • Exportgewassen: Het ontbossen gebeurt vooral om exportgewassen te telen zoals cacaobomen, koffiestruiken en oliepalmen.
 • Weilanden: Ook vindt ontbossing plaats voor weilanden waarop vee wordt gefokt voor de westerse consumptie.
 • Toegankelijkheid: Andere vernietigingen vinden plaats om gebieden toegankelijk te maken door het aanleggen van wegen en kampen voor de houtkap.
 • Andere bedreigingen: Daarnaast zijn diverse andere processen een bedreiging voor het regenwoud zoals mijnbouw en het aanleggen van stuwdammen.

Weelderige plantengroei

Het regenwoud kent een zeer weelderige plantengroei. De planten groeien er vaak op vrij arme bodem. Maar bladeren die zijn afgevallen en ander organisch materiaal wordt zeer snel door de planten opgenomen. Na het kappen van de bomen komt dit proces tot stilstand en zullen ook veel planten verdwijnen.

Constante warmte en vochtigheid en geen koude winters

Door wetenschappers wordt geschat dat ongeveer vijftig procent van het totaal aantal soorten planten van de hele wereld in de tropische regenwouden leven. Toch zijn nog lang niet alle planten ontdekt of ingedeeld. Een medeoorzaak van die rijkdom aan planten is dat in het regenwoud een constante warmte en vochtigheid heerst en dat koude winters ontbreken. De grootste bloem ter wereld, de Rafflesia, groeit in het regenwoud. De Rafflesia heeft geen bladeren en bijna geen stengel en kan tien kilo wegen. De gespikkelde bloemen kunnen een doorsnee van meer dan een meter bereiken. Een andere plant, de grootste waterlelie, heeft bladeren die sterk genoeg zijn om een kind te dragen.

Planten met veel schoonheid

Een veelvoorkomende plant in de tropen met uitzonderlijk mooie bloemen in talrijke kleuren is de orchidee. De familie van de orchideeën is met een geschat aantal van rond twintigduizend een van de grootste plantenfamilies op aarde. In het regenwoud groeien sommige soorten hoog in de bomen zoals de epifyt die ook als kamerplant kan worden gehouden. Maar er zijn ook andere soorten die geschikt zijn als kamerplant.

Biodiversiteit behouden

Tropische planten zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie en aanpassingsvermogen. Daarom bestaat er de morele plicht om de planten in stand te houden. De biodiversiteit van de ongerepte natuur moet voor het nageslacht bewaard blijven.

Duurzaam bosbeheer en keurmerken

Hout is al eeuwenlang een belangrijk soort bouwmateriaal. Het heeft als zodanig de eigenschappen van het mooist en milieuvriendelijkst. Natuurlijk zijn diverse steensoorten, zoals bijvoorbeeld marmer,…
Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuin

Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuin

Exotische planten zijn vooral populair geworden nadat velen reizen zijn gaan maken en er in verre oorden kennis mee maakten. Iets van de zo geliefde tropische sfeer in de eigen tuin brengen kan ook be…
Orchidee: verzorging per seizoen en promotieverenigingen

Orchidee: verzorging per seizoen en promotieverenigingen

De orchidee siert als veel verkochte en een van de populairste planten miljoenen huiskamers over de hele wereld. De plant is probleemloos te combineren met elk interieur en er komen nog steeds nieuwe…
Palmen en hun vruchten

Palmen en hun vruchten

Volgens sommige bronnen bestaan er 3.000 verschillende palmen en andere melden dat het er wel 4.000 zijn. Hoewel er ook winterharde soorten zijn komen palmen van oorsprong in de tropen en subtropen vo…
Palmolie en het tegengaan van ontbossing door RSPO

Palmolie en het tegengaan van ontbossing door RSPO

Palmolie is een oliesoort die talrijke toepassingen kent. De olie wordt geperst uit de vruchten van de oliepalm (Elaeis guineensis). De oliepalm komt van oorsprong uit West-Afrika en werd halverwege d…

Subtropen in het Zeeuwse Fort den Haak

Op een regenachtige zomerdag naar buiten kijkend met een vest aan omdat het fris is kan een verlangen bestaan naar een subtropisch klimaat. Het hoeft niet meteen een hittegolf te zijn maar een gemidde…

Subtropische tuin, Fort Den Haak

Genieten van subtropische natuur in de openlucht kan dicht bij huis in de tuin “Fort den Haak” in Vrouwenpolder op het mooie Walcheren. Die subtropische tuin is een uniek project voor Nederland. Een p…
Gepubliceerd door Rickandie op 27-01-2017, laatst gewijzigd op 19-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Naruwi, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tropen_(geografie)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Subtropisch_klimaat
 • http://www.br.fgov.be/PUBLIC/GENERAL/EDUCATION/EDUCATIONNL/infoblad_regenwoudbedreigingen.html
 • https://www.vtwonen.nl/inspiratie/styling/tropische-planten/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tropisch_regenwoud