Wereldwijd bestaan veel soorten wilgen
Een wilg is een boom die in de winter blad verliest. Het is een boom die makkelijk groeit en in Nederland en Vlaanderen veel langs waterkanten van rivieren en sloten te vinden is. Ook komen wilgen in sommige gebieden veelvuldig voor langs agrarische wegen en voorheen vooral in de nabijheid van boerderijen. In het voorjaar bloeit hij in de vorm van zogenaamde katjes die op de takjes zitten of staan dus niet hangen zoals dat bij een populier wel het geval is. Die katjes verschijnen aan de nog kale takken.
Wilg: veel voorkomende boomsoort
Het woord wilg is waarschijnlijk afkomstig van het Angelsaksische woord welig dat met buigzaamheid te maken heeft. Wilgen behoren tot de tweehuizige boomsoorten omdat de mannelijke en vrouwelijke katjes aan verschillende bomen zitten. De wilg is in Nederland een van de meest voorkomende boomsoorten. Door de grote hoeveelheid
stuifmeel zijn wilgen in de bloeitijd belangrijk voor onder meer solitaire
bijen en hommels.
Meest voorkomende soorten wilgen in Lage Landen
Er bestaan wereldwijd ongeveer driehonderd soorten wilgen. De meest bekende in de Lage Landen zijn de schietwilg, knotwilg, kruipwilg, krulwilg, kronkelwilg en treurwilg.
Schietwilg
De schietwilg kan achtentwintig meter hoog worden en produceert zeer veel jong schot waar hij zijn naam aan te danken heeft.
Knotwilg
Een wilg wordt meestal op ongeveer twee meter hoogte afgezaagd. Op die afgezaagde plek groeien daarna waterloten of wilgentenen. In dat geval wordt gesproken over een knotwilg. Vroeger werden de wilgentenen veel gebruikt voor het maken van manden en voor diverse bouwkundige toepassingen. Anno 2017 worden nog wel tuinschermen gevlochten van het materiaal.
Kruipwilg
Een ander soort wilg die zijn bijnaam dankt aan zijn vorm is de kruipwilg. Deze soort wilg blijft laag bij de grond en voorkomt onder meer dat stuifzand wegwaait. De kruipwilg komt voor in duinen en moerassen en op zandgronden.
Krulwilg
Een wilg met eveneens een bijnaam die op de vorm is gebaseerd is de krulwilg. Deze wilg heeft krullende takken en kan tot tien meter hoog worden. De krulwilg is zeer makkelijk te vermeerderen. Slechts een tak van een tot drie centimeter doorsnee is voldoende om in water te laten wortelen.
Kronkelwilg
Een enigszins op de krulwilg lijkende wilg is de kronkelwilg die tot twaalf meter hoog kan worden. De kronkelwilg heeft bochtig gedraaide takken en twijgen.
Treurwilg
Een wilg die naar zijn treurige uitstraling wordt genoemd is de treurwilg. Er bestaan enkele soorten van waarbij sommige soorten een hoogte tot tweeëntwintig meter kunnen bereiken. De kroon van een treurwilg is koepelvormig. Aan zijn gebogen takken bevinden zich lange en gele twijgen die recht omlaag hangen.
Gebruik van wilgenhout
Wilgenhout kende in het verleden talrijke toepassingen. Het hout werd onder meer gebruikt voor:
In latere tijden is er sprake van minder gebruik maar wel bijvoorbeeld voor het aanleggen van oevers en geluidsschermen.