Eten bereiden zonder afgezonderde kok en niet in de keuken
Koken, bakken en braden gebeurt niet altijd in de keuken. Soms wordt eten bereid in de woonkamer en in de zomermaanden in de tuin. Logisch dat daar andere dingen voor nodig zijn dan traditionele pannen en potten want er is geen fornuis of ander kooktoestel aanwezig. Zo zijn in de loop van de jaren enkele manieren van maaltijden bereiden uitgevonden die gebruik maken van speciale toestellen. De meest gebruikelijke zijn bakplaat, fonduepan, gourmetstel en steengril voor in huis en barbecue voor buiten in de tuin of op het balkon.
Trend naar niet in de keuken
Hoewel de meeste maaltijden in de keuken worden bereid bestaat er een trend om vooral bij feestelijke gelegenheden niet in de keuken te koken maar in de kamer of bij mooi weer in de tuin. Een groot voordeel daarbij is dat niemand zich hoeft af te zonderen om de maaltijd te bereiden. Een ander voordeel is dat het gezamenlijk bezig zijn met het klaarmaken een zekere gezelligheid met zich meebrengt. De geschiedenis van het ín de keuken naar níet in de keuken koken loopt vanaf de
middeleeuwen met potten boven een open vuur naar onvergelijkbare bak en braad methoden en hele andere attributen in de eenentwintigste eeuw.
Van potten in de middeleeuwen naar inductiekookplaat
Uit de
middeleeuwen zijn afbeeldingen bekent waaruit blijkt dat koken gebeurde in potten boven een open vuur. Veel later werd de plattebuiskachel uitgevonden die niet alleen voor de verwarming in huis zorgde maar waar ook op werd gekookt. Weer later ontstonden fornuizen die ofwel met hout ofwel met kolen werden gestookt en vervolgens verschenen gasfornuizen en gaskookplaten waar op werd gekookt. Een nog nieuwere trend zijn elektrische kookplaat en inductiekookplaat. Maar al die mogelijkheden van kokkerellen spelen zich in een speciale ruimte af zoals de keuken.
Contact met gezinsleden of gasten
Maar keukens worden in de eenentwintigste eeuw anders uitgevoerd dan voorheen. Er bestaat kennelijk een sterke behoefte om wat in de keuken gebeurt meer bij het totale wonen te betrekken.
Contact vanuit keuken
Keukens worden voortaan zodanig uitgevoerd en ingericht dat degene die achter de pannen staat contact kan hebben met gezinsleden of bezoekers.
Makkelijker contact
Maar nog makkelijker om contact te houden met de andere aanwezigen kan door middel van gezamenlijk aan tafel eten te bereiden met een bakplaat,
fonduepan,
gourmetstel en steengril of door buiten te
barbecueën.
Hoort bij gezelschap
Bij het gezamenlijk bereiden van eten hoeft niemand zich apart uit te sloven. Bij het barbecueën hoort degene die bij het vuur staat (en dikwijls regelmatig wordt afgewisseld) honderd procent bij het gezelschap en kan meedoen met alle vrolijke “verjaardagdiscussies” die soms voorafgaan aan een feestelijke maaltijd.
Gezelligheid kent geen tijd
De attributen die worden gebruikt bij het niet in de keuken kokkerellen zijn heel anders dan de pannen en potten (en tegenwoordig ook
wokken) die in de
keuken te vinden zijn. Bij het zelf eten bereiden door alle tafelgenoten gaat het meestal ook om kleine hapjes die betrekkelijk snel klaar zijn. Bij de lappen vlees en worstjes op de barbecue is meer geduld nodig waarbij het
spreekwoord “Gezelligheid kent geen tijd” (het is niet erg als het wat later wordt) een beetje ruim geïnterpreteerd moet worden omdat de tijd wordt verlengd door tussendoor te wachten.