Rickandie » Specials » Banken

Banken als dienstverleners in geldzaken

Wie aan een bank denkt, in de zin van een financiële instelling, heeft al gauw een van de grote namen in gedachten als Achmea, ABN AMRO, AEGON, ING, Rabobank, Nationale-Nederlanden of SNS Bank. Maar Nederland kent daarnaast tientallen andere banken. Een bank is een dienstverlener op het gebied van geldzaken met als belangrijkste inkomstenbron het verschil tussen ontvangen en betaalde rente.

Banken vanaf de middeleeuwen

Banken zoals we die tegenwoordig kennen bestaan in een zekere vorm al vanaf de middeleeuwen. Iets later in de geschiedenis ontstonden vooral banken tijdens de vroege renaissance in Noord Italië rondom rijke steden. De families Bardi en Peruzzi waren in de veertiende eeuw bankbezitters in Florence en richtten vestigingen op in heel Europa. Maar de beroemdste bank was die van de familie di Medici met Banco Medici. Naast Florence bevonden zich banken in Genua, Lucca, Siena en Venetië. Een bank die al sinds 1472 bestaat is de Monte dei Paschi di Siena.

Dienstverlening van banken

Banken houden zich met zeer veel zaken bezig zoals:
  • Aandelen
  • Advisering
  • Betalingsverkeer
  • Beursacties
  • Bewaren
  • Effectenhandel
  • Kredietverstrekking
  • Obligaties
  • Publicaties
  • Valutahandel
  • Vermogensbeheer

Specialisatie van banken

Niet alle banken houden zich overal mee bezig. Sommigen hebben zich gespecialiseerd op een beperkt aantal terreinen. Zo kan onderscheid gemaakt worden tussen:
  • Consumentenbanken
  • Offshorebanken
  • Ondernemersbanken
  • Private banken
  • Universele banken
  • Zakenbanken

Eisen en samenwerking

Een bank moet altijd een bepaald bedrag aan reserves hebben ingeval er verliezen worden geleden. Ook heeft een bank vergunning nodig van een toezichthouder. In de meeste landen is dat de centrale bank. Om de soliditeit van een bank te waarborgen moet een bank voldoen aan solvabiliteitseisen. De in het Zwitserse Bazel gevestigde Bank for International Settlements streeft naar internationale monetaire en financiële samenwerking.

Betalingsverkeer, bereikbaarheid en veiligheid

Bankzaken regelen gaat via verschillende wegen in het betalingsverkeer. Daarbij wordt steeds meer geregeld via internet. Maar helaas is nog niet iedereen daar handig in en sommigen hebben door een bepaalde handicap niet de mogelijkheid om hun bankzaken via internet te regelen. Ook is de bereikbaarheid van bijvoorbeeld pinautomaten wel eens een probleem nu ook steeds meer filialen van banken vooral in kleine kernen verdwijnen. Wat bij die nieuwe betalingsmanieren ook meespeelt is het belang van veiligheid. Criminelen mogen geen kansen krijgen om te frauderen met bankgegevens of gegevens die aan personen gebonden zijn.
Munten door de eeuwen heen

Munten door de eeuwen heen

Naast papieren geld maken we in het betalingsverkeer ook gebruik van munten voor zover we niet pinnen of internetbankieren. Een munt is (meestal) een plat rond schijfje. Om als betaalmiddel te kunnen…
Bankdiensten in oudheid en moderne tijd

Bankdiensten in oudheid en moderne tijd

Geld is een betaalmiddel dat wereldwijd algemeen wordt aanvaard. Dit in tegenstelling tot een ruilmiddel zoals dat eeuwen geleden als betaalmiddel werd gebruikt en alleen waarde heeft in bepaalde geva…
Internetbankieren en de gevaren

Internetbankieren en de gevaren

De tijd dat consumenten huiverig waren om te internetbankieren is voorbij. Dat wil niet zeggen dat internetbankieren een honderd procent veilige manier van bankieren is, maar er is veel gedaan om het…

Betaalmanieren in het betalingsverkeer

Geef mij jouw mooiste kip dan krijg jij van mij een konijn. Die zogenaamde ruilhandel was ooit een manier van betalen toen er nog geen geld bestond. Ook allerlei andere goederen en voorwerpen verwisse…
Bankbiljetten al eeuwen betaalmiddel

Bankbiljetten al eeuwen betaalmiddel

Bankbiljetten bestaan al vanaf 1661 toen door de Bank van Stockholm in Zweden de eerste exemplaren werden uitgebracht. Later volgde in 1699 biljetten uitgegeven door de Bank of England. Zoals destijds…
Betalingsverkeer niet voor iedereen makkelijk toegankelijk

Betalingsverkeer niet voor iedereen makkelijk toegankelijk

Er is de laatste tientallen jaren al veel veranderd om onze samenleving toegankelijk te maken voor iedereen. Maar helaas is dat nog niet op alle gebieden volledig het geval waardoor een groep mensen n…
Efficiency in het betalingsverkeer

Efficiency in het betalingsverkeer

Manieren van betalen brengen verwerkingskosten met zich mee. De ontwikkelingen in het betalingsverkeer zijn daarom in belangrijke mate gericht op efficiency om die kosten zoveel mogelijk te beperken.…

Veiligheid in het betalingsverkeer

Fraude in het betalingsverkeer kost jaarlijks vele miljoenen. Banken zijn echter steeds beter in staat om fraude vroegtijdig te ontdekken en te voorkomen. Daardoor dalen de cijfers met betrekking tot…
AFM (Autoriteit Financiële Markten)

AFM (Autoriteit Financiële Markten)

Vertrouwen in de financiële markten door het publiek, het bedrijfsleven en de overheid is van wezenlijk belang. Daarom bestaat er een centraal toezicht op die markten door de AFM (Autoriteit Financiël…

De Nederlandsche Bank en het onderwijs

De hoofdtaken van De Nederlandsche Bank zijn streven naar financiële stabiliteit, zorgen voor veilig en betrouwbaar betalingsverkeer, toezicht op financiële instellingen, economische advies geven aan…
Goud, geld, banken en toezicht

Goud, geld, banken en toezicht

Ooit was er een tijd dat het gebruikelijk was om in de handel met goud te betalen. Die manier van betalen ontstond naast ruilhandel waarbij goederen of diensten werden uitgewisseld. Maar goud als beta…

Munten en de Koninklijke Nederlandse Munt

De eerste munten in de westerse wereld stammen uit de zevende eeuw voor Christus en bestonden uit elektrum. Elektrum is een legering van goud en zilver die in de natuur voorkomt. Naast goud en zilver…
Gepubliceerd door Rickandie op 07-12-2014, laatst gewijzigd op 09-12-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bank_(financi%c3%able_instelling)