Van vierpits gasstel naar losse apparatuur
Lange tijd was het algemeen gebruikelijk om te koken op een vierpits gasstel. In veel gevallen was dat gasstel gecombineerd met een oven. Later werden ook andere vormen van verhitting toegepast. Gaandeweg kwamen er echter ook steeds meer apparaten op de markt waarmee een enigszins vergelijkbaar effect kon worden bereikt als met een gasstel maar toch de voorkeur kregen van veel kokkerellers. Die voorkeur is meestal gebaseerd op sneller kunnen werken, minder energiegebruik of op een alternatieve manier van eten bereiden.
Sneller werken
Met een aantal van die losse apparaten kan sneller worden gewerkt:
Water koken
Een voorbeeld van sneller werken is water koken. Voorheen gebeurde dat dikwijls in een zogenaamde fluitketel. In die ketel werd koud water op een gaspit opgewarmd. Op het moment dat het water heet was en stoom veroorzaakte perste die stoom zich door een fluitje dat op de schenktuit van de ketel was bevestigd. Dat was het signaal dat het water het kookpunt had bereikt. Tegenwoordig gaat water koken vaak door middel van een los apparaat en is sneller op het kookpunt.
Koken met microgolven
Een andere manier om sneller te werken is door gebruik te maken van microgolven in plaats van gas of stroom. Microgolven worden toegepast in een
magnetron. In een hoge energieconcentratie zorgen de golven ervoor dat watermoleculen gaan bewegen. Daardoor ontstaat warmte die zorgt voor het garen van het voedsel.
Koken en opwarmen met minder energie
Hoewel velen de beschikking hebben over een oven die gecombineerd is met een kookplaat is het gebruik van een oven voor kleine gerechten niet erg
milieuvriendelijk. Om die reden hebben veel keukens kleinere apparaten waarmee ook makkelijker bijvoorbeeld een worstenbroodje of appelbol kan worden opgewarmd. In een grote oven kost zo’n actie veel energie.
Koken aan tafel
Een derde reden om losse apparatuur aan te schaffen is een andere manier van eten bereiden. Dikwijls staat voor een uitgebreide maaltijd slechts één persoon uren in de
keuken maar met andere apparatuur zijn er mogelijkheden om gezellig aan tafel ieder voor zich eten klaar te laten maken. Deze manier van eten bereiden is vooral populair bij feestelijke gelegenheden. De gezelligheid staat daarbij voorop.