Rickandie » Specials » Ouderdomsbeperkingen

Ouder worden en hulpmiddelen

Ouder worden en hulpmiddelen Ouder worden gaat dikwijls gepaard met beperkingen. Soms zijn die niet zo belangrijk zoals slechts vijfentwintig kilometer kunnen fietsen op een middag terwijl dat voorheen vijftig kilometer was. Erger wordt het als de bewegingsvrijheid ernstige beperkingen kent en de fiets al lang staat te verpieteren in de berging. Het is immers een andere belevenis om slechts een ritje te kunnen maken op een scootmobiel. Helaas gaan de ouderdomsbeperkingen soms nog verder en is zelfs dat niet meer mogelijk.

Toch nog fietstochten maken

Voor een groot aantal beperkingen bestaan hulpmiddelen die het leven op de oude dag kunnen veraangenamen. Wat die fiets betreft bijvoorbeeld is het trappen op een elektrische fiets heel wat lichter dan op een gewone fiets. Gelukkig zitten vele ouderen er een beetje warmpjes bij ook al hebben de pensioenen een klap gehad. Zij kunnen zich toch nog de aanschaf van een e-bike veroorloven. Jammer voor de anderen maar ouder worden gaat dikwijls gepaard met accepteren van nieuwe omstandigheden en daar aan proberen te wennen.

Meer zelfstandigheid met scootmobiel

Veel ouderen lijden aan bewegingsbeperking waardoor lopen moeilijk gaat of bijna niet meer mogelijk is. In die gevallen kan een scootmobiel een uitkomst bieden. Door een scootmobiel kunnen velen nog een vorm van zelfstandigheid handhaven. Afhankelijkheid is niet alleen een psychisch ongewenste situatie maar kost de maatschappij ook handenvol geld doordat professionele hulp moet worden ingeschakeld.

Hulp bij verzwakte spieren

Soms zijn het bepaalde bewegingen die niet goed meer kunnen worden gemaakt. Zo zijn bijvoorbeeld de beenspieren niet meer in staat om iemand uit een stoel op te laten staan. Ook daar hebben handige ontwikkelaars iets op gevonden en een zogenaamde sta-op-stoel bedacht. Door middel van elektrische aangedreven motortjes kan de stoel een kantelbeweging maken waardoor het mogelijk is dat het zitvlak nagenoeg verticaal komt om daarna min of meer uit de stoel weg te kunnen lopen.

Toch nog lopen

Veel ouderen hebben beperkingen bij het lopen. Daar waar een wandelstok onvoldoende balanshulp biedt is een rollator een uitkomst. Een ander groot voordeel van een rollator is dat bij vermoeidheid even gerust kan worden op een speciaal zitvlakje dat is aangebracht. Ook het dragen van een boodschappentas is niet meer nodig omdat de meeste rollators zijn voorzien van een tas of draagmandje.
Elektrische fiets: geen oubollig imago meer

Elektrische fiets: geen oubollig imago meer

De meeste auto’s rijden ergens tussen één op twaalf en één op zestien. Toch adviseert een bond om met een voertuig twee op vijf te gaan rijden. Die bond is de fietserbond en het advies is om twee van…
Kwetsbare ouderen en hun woonomgeving

Kwetsbare ouderen en hun woonomgeving

Voor de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen is niet alleen hun persoonlijke situatie en sociale omgeving bepalend maar ook de woonomgeving. Vooral is dat het geval als de leefwereld zich door allerl…
Kwetsbare ouderen en veranderende zorgverlening

Kwetsbare ouderen en veranderende zorgverlening

Heel veel ouderen voelen zich gezond en gelukkig. Een kleine groep is volledig afhankelijk van zorg en ondersteuning. Daartussen bevindt zich een groep van kwetsbare ouderen die op het eerste gezicht…
Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoet

Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoet

Een klapvoet is een lastig verschijnsel tijdens het lopen en wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Een parese is een onvolledige verlamming van de spieren. Bij een klapvoet is er dus sprake van een…
ADL-hond: hulp bij lichamelijke beperking

ADL-hond: hulp bij lichamelijke beperking

Een ADL-hond is een bijzonder soort hulphond die getraind is om mensen met een lichamelijke beperking te helpen. ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijkse Leven. Een ADL-hond is speciaal geselecte…
Bewegingsbeperking en scootmobiel

Bewegingsbeperking en scootmobiel

Een scootmobiel is een driewielig, vierwielig of soms zelfs vijfwielig vervoermiddel. Eenvoudig gezegd is het een stoel op wielen, voorzien van een stuur en voortbewogen door een elektromotor. Een sco…
mijn kijk op

Scootmobiel nieuw verkeerstechnisch probleem

Zoef, daar gaat er weer een. Je zou bijna denken: Daar vliegt er weer een. Weliswaar dan een hele grote vogel met een glijvlucht vlak boven de grond. Eenmaal bekomen van het plotseling achteropkomende…
Rollators en veiligheid

Rollators en veiligheid

Een rollator is een looprek op wieltjes dat wordt gebruikt ter ondersteuning bij het lopen meestal door ouderen en mensen die door een lichamelijke beperking moeilijk kunnen lopen. Het rek bestaat uit…

Elektrische fiets en ouderen

De elektrische fiets is van groeiend belang voor de mobiliteit van ouderen. Terwijl hun krachten afnemen en ze daarom de fiets vaker laten staan geeft een elektrische fiets nieuwe mogelijkheden om zow…

Sta-op-stoel voor mensen met fysieke beperking

Een groot deel van de dag zitten we op een stoel. De een weliswaar meer dan de ander maar iedereen ploft wel eens vermoeid neer om een tijd lang niet meer op te staan. En dat opstaan is voor velen gee…
Gepubliceerd door Rickandie op 18-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay