Kunststof en steeds meer maatregelen voor recycling
Kunststof is overal om ons heen. Volgens velen zelfs veel teveel wat ook slecht is voor het milieu. Maar pogingen om kunststof te recyclen, of om tegen te gaan dat een grote afvalberg van plastic ontslaat in de oceanen, hebben steeds meer succes. Zo is het vanaf januari 2016 verplicht om de consument een vorm van statiegeld te laten betalen voor elk plastic tasje dat wordt meegegeven bij de verkoop van producten. Een bedoeling daarbij is zeker ook om de consumenten weer massaal over te laten gaan tot het gebruik van een boodschappentas wat een echte oplossing voor minder plastic zou zijn.
Thermoplasten en thermoharders
Kunststof is een grondstof die langs chemische weg wordt verkregen. Er bestaan verschillende soorten kunststof zoals:
- Thermoplasten: Deze kunststofmaterialen worden bij verhitting zacht en vloeibaar en kunnen dan bijvoorbeeld in gietvormen worden geperst. Thermoplasten kunnen meerdere keren worden gerecycled.
- Thermoharders: Deze materialen blijven na verhitting hard en kunnen slechts één keer worden gebruikt om producten van te maken. Verhitting leidt bij thermoharders tot ontbinding.
Kunststof als vervanger van natuurlijke grondstoffen
Veel grondstoffen worden rechtstreeks uit de natuur gehaald maar de natuur kan niet eindeloos aan de behoefte van de mens voldoen. Mede om die reden werd in het verleden getracht om grondstoffen op chemische wijze te verkrijgen. Succes bleef niet uit maar ook sloeg het maken van chemische grondstoffen door en wordt er momenteel erg veel geproduceerd.
Gebruik van kunststof
Kunststoffen worden voor zeer veel doeleinden gebruikt. Dikwijls als vervanging van natuurlijke grondstoffen zoals bijvoorbeeld
glas,
hout, leer, metaal en steen maar ook als vervanging van plantaardige of dierlijke grondstoffen zoals bijvoorbeeld stoffen waar
kleding van wordt gemaakt. Zo vinden kunststoffen naast kledingindustrie ook toepassingen in de
meubelindustrie, de bouw, speelgoedindustrie
(LEGO) en voor talrijke vormen van
verpakkingen bijvoorbeeld als vervanger van
blik.
Afval scheiden voor betere recycling
Bij het meer en meer toepassen van kunststoffen is ook het besef ontstaan dat die stoffen niet in het
milieu terecht mogen komen. Daarom worden steeds meer maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Een van de grote maatregelen is om bij het afhalen van huisvuil de aanbieders daarvan het afval te laten scheiden. Op die manier kunnen de verschillende grondstoffen apart worden gerecycled. In zeer veel steden bestaan reeds systemen om op die manier te werk te gaan waar soms streng op wordt gecontroleerd.