Rickandie » Specials » Psychische aandoeningen

Hulpverlening bij psychische aandoeningen

Onder de verzamelnaam aandoeningen vallen verschillende categorieën. Wellicht een van de moeilijst aan te pakken categorieën is de categorie psychische aandoeningen. De verscheidenheid van die aandoeningen is niet alleen groot maar ook de verschillen van de beleving zijn per patiënt meestal heel anders. De hulpverlening is daar weliswaar op gebaseerd maar het oplossen van problemen en wegwerken van aandoeningen is vaak een moeilijke en langdurige kwestie.

Afwijkend gedrag bij psychische aandoeningen

Een psychische aandoening kenmerkt zich door een vorm van afwijkend gedrag. Daarmee is niet precies gezegd wat een psychische aandoening is omdat eigenlijk eerst bepaald moet worden wat normaal gedrag is voordat een afwijking exact kan worden aangegeven. Toch bestaat er meestal wel een algemeen beeld van wat bedoeld wordt met afwijkend gedrag. Iemand die bijvoorbeeld behept is met een bepaalde angst zal zich in bepaalde situaties veel voorzichtiger gedragen dan de mensen uit zijn omgeving wat als afwijkend gedrag kan worden erkend.

Soorten aandoeningen

Vormen van psychische aandoeningen zijn onder meer:
  • Aanpassingsstoornis
  • Angststoornis
  • Ontwikkelingsstoornis
  • Persoonlijkheidsstoornis
  • Psychotische stoornis
  • Stemmingsstoornis
  • Verslaving

Soorten hulpverleners voor psychische aandoeningen

Afhankelijk van de soort aandoeningen kunnen die worden behandeld door een hulpverlener op een bepaald gebied of een psycholoog of psychiater. Een hulpverlener op een bepaald gebied is bijvoorbeeld een deskundige die zich heeft toegelegd op het helpen van mensen met een psychische aandoening die het probleem van zich af willen schrijven. Die schrijftherapie werkt dikwijls gunstig voor minder ernstige aandoeningen. Voor aandoeningen van ernstiger aard zal meestal een psycholoog of psychiater moeten worden ingeschakeld.

Ermee leren leven

Heel vaak zijn psychische aandoeningen echter minder ernstig en kunnen door de persoon zelf worden opgelost. Een goede vriend hebben en daar een goed gesprek mee voeren is vaak al het begin van de oplossing. In andere gevallen kan een periode met voldoende ontspanning ook wonderen doen. Maar helaas zijn er ook aandoeningen waarvoor nog geen goede therapieën bestaan of waarbij weinig effect wordt bereikt. Ermee leren leven is dan dikwijls de enige oplossing.

Geen goede aanpak

In elk geval geen goede aanpak is het om in een gesprek met iemand met een psychische aandoening opmerkingen te maken als:
  • Ach, het gaat vanzelf over.
  • Het is allemaal inbeelding.
  • Ik heb het veel erger gehad.
  • Ik weet precies hoe je je voelt.
  • Je overdrijft.
  • Maak je niet zo druk.
Angst als waarschuwing of als begin van gewelddaden

Angst als waarschuwing of als begin van gewelddaden

Angst is de omstandigheid waarin iemand zich bevindt die op een of andere manier gevaar verwacht. Die omstandigheid wordt gekenmerkt door verschijnselen vooral op het lichamelijke en emotionele vlak e…

Angst en bang zijn is te overwinnen

Angst hebben en bang zijn kan als twee gelijkwaardige emoties worden gezien. Sommigen vinden angst een iets sterkere emotie dan bang maar taalkundig zijn het eigenlijk synoniemen. In elk geval hebben…
Astrafobie, angst voor donder en bliksem bij onweer

Astrafobie, angst voor donder en bliksem bij onweer

Zodra er donkere wolken komen opzetten en de eerste regendruppels vallen zijn er mensen waarbij het koude zweet bijna uitbreekt uit angst voor onweer. Hun omgeving reageert al gauw met: “Doe niet zo f…
Dwangstoornis, vaak persoonlijk geheim, wel te behandelen

Dwangstoornis, vaak persoonlijk geheim, wel te behandelen

Dwangstoornis is een heel bijzonder probleem dat uit twee elementen bestaat. Het ene element is een dwanggedachten en het andere is dwangmatig handelen. Op een dwanggedachte volgt overigens ook vaak d…

Extreme prikangst of naaldangst bij een inenting

Naar schatting komt extreme prikangst of naaldangst bij een inenting bij één op de duizend mensen voor. Van die duizend mensen heeft een aantal dermate grote angst dat die een onneembare barrière vorm…
Misofonie, een bijzondere aandoening

Misofonie, een bijzondere aandoening

Misofonie is een psychologische overgevoeligheid voor specifieke geluiden. Door de psychische component is de gevoeligheid echter beter behandelbaar dan bijvoorbeeld tinnitus waarbij een voortdurende…
Omgaan met problemen en het oplossen van problemen

Omgaan met problemen en het oplossen van problemen

Persoonlijke problemen kunnen zich op allerlei gebieden voordoen. Veel problemen kunnen echter snel worden opgelost zonder enige hulp. Maar er zijn ook problemen die zeer diep ingrijpen en pijn doen e…
Problemen van je af schrijven door schrijftherapie

Problemen van je af schrijven door schrijftherapie

Schrijftherapie is een therapie die uitgaat van wat iemand over zijn verleden opschrijft. Voor het uitvoeren van de schrijftherapie geeft de therapeut huiswerkopdrachten. Schrijftherapie is bedoeld om…

Stress en lichaam en geest

Op het herkennen van de relatie tussen lichaam en geest heeft zeer lang een taboe gerust. Bij de ontwikkeling van kalmeermiddelen en antidepressiva is echter de laatste tijd door wetenschappelijke ond…

Stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline

In de huidige jachtige tijd worden velen dagelijks opgezadeld met meestal niet zo’n ernstige maar telkens terugkerende spanningen en irritaties. Dat gaat van in de file zitten tot minder leuke werksit…

Trauma na een schokkende gebeurtenis

Naast lichamelijke letsels worden onder trauma’s vooral ook psychische problemen verstaan die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een schokkende gebeurtenis. Onder dergelijke gebeurtenissen behoren bijvo…
Verschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobie

Verschil tussen misofonie, tinnitus en fonofobie

Veel mensen hebben op een of andere manier last van geluiden. Niet alleen doordat buren luidruchtig zijn in huizen met te weinig geluidsisolatie, of flats waar ze zelfs van vier kanten kunnen worden b…
Ziekteangst of hypochondrie: omgaan en hulp zoeken

Ziekteangst of hypochondrie: omgaan en hulp zoeken

Ziekteangst, ook hypochondrie genoemd, is de angst om een ernstige ziekte te hebben terwijl dit helemaal niet het geval is en er ook niets medisch te vinden is. Iemand die lijdt aan ziekteangst denkt…
Gepubliceerd door Rickandie op 01-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Geestelijkgezondvlaanderen.be