Hulpverlening bij psychische aandoeningen
Onder de verzamelnaam aandoeningen vallen verschillende categorieën. Wellicht een van de moeilijst aan te pakken categorieën is de categorie psychische aandoeningen. De verscheidenheid van die aandoeningen is niet alleen groot maar ook de verschillen van de beleving zijn per patiënt meestal heel anders. De hulpverlening is daar weliswaar op gebaseerd maar het oplossen van problemen en wegwerken van aandoeningen is vaak een moeilijke en langdurige kwestie.
Afwijkend gedrag bij psychische aandoeningen
Een psychische aandoening kenmerkt zich door een vorm van afwijkend gedrag. Daarmee is niet precies gezegd wat een psychische aandoening is omdat eigenlijk eerst bepaald moet worden wat normaal gedrag is voordat een afwijking exact kan worden aangegeven. Toch bestaat er meestal wel een algemeen beeld van wat bedoeld wordt met afwijkend gedrag. Iemand die bijvoorbeeld behept is met een bepaalde angst zal zich in bepaalde situaties veel voorzichtiger gedragen dan de mensen uit zijn omgeving wat als afwijkend
gedrag kan worden erkend.
Soorten aandoeningen
Vormen van psychische aandoeningen zijn onder meer:
- Aanpassingsstoornis
- Angststoornis
- Ontwikkelingsstoornis
- Persoonlijkheidsstoornis
- Psychotische stoornis
- Stemmingsstoornis
- Verslaving
Soorten hulpverleners voor psychische aandoeningen
Afhankelijk van de soort aandoeningen kunnen die worden behandeld door een hulpverlener op een bepaald gebied of een psycholoog of psychiater. Een hulpverlener op een bepaald gebied is bijvoorbeeld een deskundige die zich heeft toegelegd op het helpen van mensen met een psychische aandoening die het probleem van zich af willen schrijven. Die schrijftherapie werkt dikwijls gunstig voor minder ernstige aandoeningen. Voor aandoeningen van ernstiger aard zal meestal een psycholoog of psychiater moeten worden ingeschakeld.
Ermee leren leven
Heel vaak zijn psychische aandoeningen echter minder ernstig en kunnen door de persoon zelf worden opgelost. Een goede vriend hebben en daar een goed gesprek mee voeren is vaak al het begin van de oplossing. In andere gevallen kan een periode met voldoende
ontspanning ook wonderen doen. Maar helaas zijn er ook aandoeningen waarvoor nog geen goede therapieën bestaan of waarbij weinig effect wordt bereikt. Ermee leren leven is dan dikwijls de enige oplossing.
Geen goede aanpak
In elk geval geen goede aanpak is het om in een gesprek met iemand met een psychische aandoening opmerkingen te maken als:
- Ach, het gaat vanzelf over.
- Het is allemaal inbeelding.
- Ik heb het veel erger gehad.
- Ik weet precies hoe je je voelt.
- Je overdrijft.
- Maak je niet zo druk.