Rickandie » Specials » Stofzuigen

Hygiëne in huis door regelmatig stofzuigen

Hygiëne in huis door regelmatig stofzuigen Stofzuigen is voor velen een dagelijks terugkerend werk. Anderen moeten zich er wekelijks mee bezighouden maar in sommige vertrekken duurt het langer voordat het echt noodzakelijk is om het neergedwarrelde stof weg te werken. Velen zijn vooral blij met die laatste situatie omdat ze stofzuigen een vervelend karwei vinden. Het begint met het voor de dag halen van de stofzuiger die toch altijd zon kilo of zes tot zeven weegt. Daarna in elkaar zetten en de stroom aansluiten. Maar er zijn alternatieven voor vloeren die niet voorzien zijn van tapijt of voor het verwijderen van kruimels.

Stof in de longen

Het verwijderen van stof is voor iedereen van belang maar er zijn mensen waarbij dit vooral noodzakelijk is om stoflongen te voorkomen. Stof in de longen kan niet door het lichaam worden vernietigd of verwijderd en kan leiden tot stoflongen met als symptoom kortademigheid. Het risico in huis voor het verkrijgen van stoflongen is niet zo groot maar mensen die leiden aan astma zijn gevoeliger voor huisstof dan anderen. Zij zullen eerder naar een stofzuiger grijpen om het huis zo stofvrij mogelijk te houden en om vrij te kunnen ademhalen.

Stofsoorten

Stof bestaat uit zeer kleine deeltjes materie die kleiner zijn dan een halve millimeter doorsnede. Er bestaan verschillende soorten stof die naar soort ingedeeld kunnen worden zoals:
 • Asbeststof
 • Fijnstof
 • Huisstof
 • Kosmische stof
 • Poeder
 • Pollen
 • Saharastof
 • Steenstof

Waar iedereen dagelijks mee te maken heeft is huisstof. In de ene woning vormt zich meer huisstof dan in de andere wat mede afhankelijk is van de materialen die aanwezig zoals gordijnen, dekens enz.

Huisstof en hygiëne

Om hygiënische redenen moet huisstof regelmatig worden verwijderd. Veelal gebeurt dat met een stofdoek of plumeau of met een handveger en blik. Kleden worden vaak buiten uitgeklopt om ze van stof te ontdoen en sommigen ouderen maken nog gebruik van de ouderwetse mattenklopper om stof uit kleden te verwijderen. Maar het meeste stof wordt verwijderd door middel van een van de drie soorten stofzuigers te weten de sledestofzuiger, steelstofzuiger of kruimeldief.

Belangrijk verschil in stofzuigers

De drie verschillende soorten stofzuigers zijn vooral verschillend door de zuigkracht. Een sledestofzuiger heeft de meeste zuigkracht maar een steelstofzuiger kan ook goed dienst doen voor gladde vloeren. Het zwaardere werk moet echter met een sterkere stofzuiger gebeuren. De minste zuigkracht heeft een kruimeldief die, zoals zijn naam al zegt, vooral bedoeld is om kruimels op te ruimen.
Huisstofmijt een veel voorkomende allergeen

Huisstofmijt een veel voorkomende allergeen

Nieuwe woningen voldoen aan allerlei moderne eisen. Ook oude woningen worden dikwijls zodanig aangepast dat ze aan nieuwe normen voldoen bijvoorbeeld op het gebied van isolatie en energiebesparing. Ma…
Kruimeldief met hulpstukken voor snoerloos stofzuigen

Kruimeldief met hulpstukken voor snoerloos stofzuigen

De naam kruimeldief staat voor twee geheel verschillende dingen. Het is de naam voor iemand die kleine misdrijven pleegt maar het is ook de naam van een kleine handstofzuiger. In de betekenis van een…
Steelstofzuiger: werking, eigenschappen en gebruik

Steelstofzuiger: werking, eigenschappen en gebruik

De eerste stofzuiger werd ontwikkeld door ingenieur Hubert Booth (1900). Het was een apparaat dat vijftig kilo woog en op een kar letterlijk door paardenkracht werd voortgetrokken. Lange buizenstelsel…
Stofzuiger: geen geliefd maar onmisbaar huishoudapparaat

Stofzuiger: geen geliefd maar onmisbaar huishoudapparaat

Stofzuigen is voor velen niet het meest geliefde karweitje in het huishouden. Weliswaar bestaan er prima apparaten die goed werken maar dat is het hem nu juist. Dat goed werken gaat gepaard met veel m…
Gepubliceerd door Rickandie op 03-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stof_(deeltjes)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pneumoconiose