Historisch centrum Amersfoort een bezoek waard
Amersfoort is ontstaan in de dertiende eeuw en dat is nog steeds goed te zien. Veel in de binnenstad herinnert nog aan die tijd zoals historische panden en ook het grachtenplan en diverse straatjes laten de bezoeker zich met enige fantasie in de middeleeuwen wanen. Maar naast een rijke geschiedenis heeft Amersfoort meer te bieden zoals moderne architectuur, eigentijdse kunst, winkeltjes, terrassen en musea waar zowel de historie als de modernere tijd zichtbaar zijn.
Cultuur en natuur
Amersfoort ligt midden in een prachtig natuurgebied aan de rand van de Utrechtse heuvelrug in het oosten van de provincie Utrecht. De stad telt meer dan 150.000 inwoners. De ligging ideaal is voor de combinatie van cultuur opsnuiven en heerlijk ontspannen.
In 1259 stadsrechten
Hoewel de stad in de dertiende eeuw is ontstaan zijn er al sporen van bewoning gevonden in nog vroegere tijden. Zo zijn er restanten van jachtkampjes gevonden en wijzen
grafheuvels en andere vondsten terug naar bewoning in de IJzertijd en de Bronstijd. Ook moet er enkele eeuwen voor het ontstaan van de stad een boerennederzetting geweest zijn. Die nederzetting kreeg uiteindelijk in1259 van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden
stadsrechten. Waarschijnlijk was het stadje destijds
versterkt door een aarden wal en wellicht door poorten bereikbaar. De wal werd tegen het einde van de dertiende eeuw vervangen door een stenen muur.
Van bedevaartsoord naar protestante signatuur
Ooit was Amersfoort een bedevaartsoord omdat aan een Mariabeeldje wonderen werden toegeschreven. Het beeldje was in 1445 onder wonderbaarlijke omstandigheden gevonden. Pelgrims zorgden destijds voor economische groei. Later werd Amersfoort, na de reformatie, overwegend protestant waar nog meer sprake van was toen eind van de negentiende eeuw grote kazernes werden gebouwd met voornamelijk protestante militairen.
Dubbele aantal inwoners
In de
middeleeuwse kern van Amersfoort zijn nog grachten behouden. De wallen rond de kern zijn voor een deel in de negentiende eeuw afgebroken. Door de komst van de spoorwegen breidde de stad vanaf 1870 sterk uit. Vanaf 1980 gebeurde dat opnieuw vanwege de verkregen groeistatus en annexatie van omliggende gemeenten. Het aantal inwoners verdubbelde vanaf die tijd.
Zeer veel bezienswaardigheden
Amersfoort is vooral bekend door de ruim 400
rijksmonumenten. Met een hoogte van 98 meter is de Onze Lieve Vrouwentoren de belangrijkste blikvanger. Die toren wordt nog wel het geografische middelpunt van Nederland genoemd omdat tot 1960 vanuit het precieze middelpunt van die toren heel Nederland kadastraal was genummerd. Bijzonder zijn ook de goed bewaard gebleven stadspoorten als trekpleisters voor toeristen. Eveneens door veel toeristen bezocht zijn de verschillende musea met als bekendste het Mondriaanhuis.
Stadswandelingen, rondvaarten en dierentuin
En natuurlijk worden er stadswandelingen georganiseerd en zijn er mogelijkheden tot rondvaarten in de
grachten. Gilde Amersfoort verzorgt de stadswandelingen en Stichting Waterlijn de rondvaarten. Buiten de stad ligt het Dierenpark Amersfoort met jaarlijks zeer veel bezoekers.