Rickandie » Specials » Amersfoort

Historisch centrum Amersfoort een bezoek waard

Amersfoort is ontstaan in de dertiende eeuw en dat is nog steeds goed te zien. Veel in de binnenstad herinnert nog aan die tijd zoals historische panden en ook het grachtenplan en diverse straatjes laten de bezoeker zich met enige fantasie in de middeleeuwen wanen. Maar naast een rijke geschiedenis heeft Amersfoort meer te bieden zoals moderne architectuur, eigentijdse kunst, winkeltjes, terrassen en musea waar zowel de historie als de modernere tijd zichtbaar zijn.

Cultuur en natuur

Amersfoort ligt midden in een prachtig natuurgebied aan de rand van de Utrechtse heuvelrug in het oosten van de provincie Utrecht. De stad telt meer dan 150.000 inwoners. De ligging ideaal is voor de combinatie van cultuur opsnuiven en heerlijk ontspannen.

In 1259 stadsrechten

Hoewel de stad in de dertiende eeuw is ontstaan zijn er al sporen van bewoning gevonden in nog vroegere tijden. Zo zijn er restanten van jachtkampjes gevonden en wijzen grafheuvels en andere vondsten terug naar bewoning in de IJzertijd en de Bronstijd. Ook moet er enkele eeuwen voor het ontstaan van de stad een boerennederzetting geweest zijn. Die nederzetting kreeg uiteindelijk in1259 van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden stadsrechten. Waarschijnlijk was het stadje destijds versterkt door een aarden wal en wellicht door poorten bereikbaar. De wal werd tegen het einde van de dertiende eeuw vervangen door een stenen muur.

Van bedevaartsoord naar protestante signatuur

Ooit was Amersfoort een bedevaartsoord omdat aan een Mariabeeldje wonderen werden toegeschreven. Het beeldje was in 1445 onder wonderbaarlijke omstandigheden gevonden. Pelgrims zorgden destijds voor economische groei. Later werd Amersfoort, na de reformatie, overwegend protestant waar nog meer sprake van was toen eind van de negentiende eeuw grote kazernes werden gebouwd met voornamelijk protestante militairen.

Dubbele aantal inwoners

In de middeleeuwse kern van Amersfoort zijn nog grachten behouden. De wallen rond de kern zijn voor een deel in de negentiende eeuw afgebroken. Door de komst van de spoorwegen breidde de stad vanaf 1870 sterk uit. Vanaf 1980 gebeurde dat opnieuw vanwege de verkregen groeistatus en annexatie van omliggende gemeenten. Het aantal inwoners verdubbelde vanaf die tijd.


Zeer veel bezienswaardigheden

Amersfoort is vooral bekend door de ruim 400 rijksmonumenten. Met een hoogte van 98 meter is de Onze Lieve Vrouwentoren de belangrijkste blikvanger. Die toren wordt nog wel het geografische middelpunt van Nederland genoemd omdat tot 1960 vanuit het precieze middelpunt van die toren heel Nederland kadastraal was genummerd. Bijzonder zijn ook de goed bewaard gebleven stadspoorten als trekpleisters voor toeristen. Eveneens door veel toeristen bezocht zijn de verschillende musea met als bekendste het Mondriaanhuis.

Stadswandelingen, rondvaarten en dierentuin

En natuurlijk worden er stadswandelingen georganiseerd en zijn er mogelijkheden tot rondvaarten in de grachten. Gilde Amersfoort verzorgt de stadswandelingen en Stichting Waterlijn de rondvaarten. Buiten de stad ligt het Dierenpark Amersfoort met jaarlijks zeer veel bezoekers.

Mondriaanhuis deel van CultuurLint Amersfoort

Het Mondriaanhuis is een museum voor Constructieve en Concrete Kunst. Het museum is te vinden in het geboortehuis van Piet Mondriaan aan de Kortegracht 11 te Amersfoort. In het gebouw bevond zich ooit…

CultuurLint Amersfoort voor dagje uit

Amersfoort is een stad met een rijke cultuurhistorie. Eenmaal de gracht overgestoken naar de oude binnenstad levert enkele uren ronddolen veel culturele verrassingen op. Om niets van de vele parels va…

Museum Flehite in Amersfoort

Museum Flehite is te vinden in het historische centrum van Amersfoort aan de Westsingel 50. Het museum is gevestigd in drie zogenaamde muurhuizen. Een muurhuis is een huis dat op een oude stadsmuur is…
Amersfoortse Kei en Everard Meyster

Amersfoortse Kei en Everard Meyster

De Amersfoortse Kei is een grote steen die op een opvallende plaats aan de rand van het centrum van Amersfoort op een sokkel prijkt en herinnert aan een volksverhaal. De stad dankt daar zijn bijnaam v…
Gepubliceerd door Rickandie op 24-03-2014, laatst gewijzigd op 12-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Vvvamersfoort.nl
  • Wikipedia