Rickandie » Specials » Drinkwater als levensbron

Voldoende dagelijks drinkwater van levensbelang

Voldoende dagelijks drinkwater van levensbelang Water is een vloeistof die in zuivere toestand geen kleur, reuk of smaak heeft. De zuiverste vorm van water is een regendruppel op het moment dat die gevormd wordt. Maar door de chemicaliën die door de industrie in de lucht worden geblazen begint de eerste vervuiling van het regenwater meteen daarna al. Dit kan leiden tot zure regen die op sommige plaatsen op het moment dat de regen de grond raakt al niet meer geschikt is voor consumptie.

Belang van anderhalf tot twee liter drinkwater per dag

Het menselijk lichaam bestaat (afhankelijk van leeftijd en geslacht) voor 55 tot 75 procent uit water. Water is daardoor de tweede levensbehoefte na zuurstof. Water als levensbron is belangrijk voor een aantal zaken zoals:
  • Afvoeren van afvalstoffen via de nieren.
  • Bloed bestaat voor 92 procent uit water.
  • Hulp bij verteren van voedsel.
  • Lichaamsafscheiding en spijsverteringssappen bestaan voor een zeer groot deel uit water.
  • Reguleren van de lichaamstemperatuur.
  • Smeren van celmembranen en gewrichten.

Precieze hoeveelheid drinkwater

De precieze hoeveelheid drinkwater die een lichaam per dag nodig heeft hangt mede af van de levensstijl, het voedingspatroon en de lichaamslengte. Ook speelt mee of iemand veel of weinig actief is maar door de diverse taken heeft een lichaam anderhalf tot twee liter water per dag nodig om goed te kunnen functioneren.

Drinkwater en kwaliteitseisen

Drinkwater dient te voldoen aan strenge kwaliteitseisen die verwoord zijn in de Waterleidingwet. In die wet staan voor wel vijfenzestig stoffen de maximale hoeveelheden vermeld. Belangrijk in deze is dat het te recyclen water, het gebruikte oppervlaktewater en het opgepompte grondwater eerst door middel van bepaalde procedures gezuiverd moeten worden tot drinkwater.

Vervuild water en ziekten

Het drinken van vervuild water kan tot bepaalde ziekten leiden zoals dit onder meer het geval is geweest met cholera welke in de eerste helft van de negentiende eeuw veel slachtoffers heeft geëist. Maar ook al in de middeleeuwen was men zich bewust van de narigheid die besmet water kon veroorzaken. In die tijd werd daarom in plaats van water dikwijls bier gedronken wat door het (geringe) alcoholpercentage veiliger was.

Vervoeren van drinkwater

Het vervoeren van drinkwater is al eeuwenlang een zorg. In de Romeinse tijd verliep dat onder meer via aquaducten maar tegenwoordig gaat dat meestal via ondergrondse buizenstelsels. In het begin van de watervoorziening werden speciale torens gebouwd als kolossale waterreservoirs van waaruit water verder werd vervoerd.

Drinkwater en aan de lijn doen

Het drinken van water heeft ook als effect dat daardoor de eetlust op een natuurlijke wijze wordt verminderd. De hersenen maken namelijk moeilijk onderscheid tussen honger en dorst. Een groot glas water drinken vooraf aan de maaltijd kan er daarom voor zorgen dat er minder gegeten wordt wat toch een prettige manier van aan de lijn doen zou kunnen zijn. Te weinig drinken heeft het tegenovergestelde effect waarbij de eetlust toeneemt.
Aquaduct een waterleidingsysteem van eeuwen terug

Aquaduct een waterleidingsysteem van eeuwen terug

Een aquaduct is een waterleidingsysteem dat door de Romeinen sinds de vierde eeuw voor Christus is ontwikkeld. Het bestaat uit een gemetseld kanaal dat water uit de heuvels naar de stad voerde. Het ka…
Bier in plaats van water in de middeleeuwen

Bier in plaats van water in de middeleeuwen

Geen bierbrouwer die er nu nog aan denkt om water rechtstreeks uit rivieren te gebruiken om bier te maken. Eeuwen geleden was dat heel anders. Bierbrouwers gaven er toen om verschillende redenen een v…
Cholera-epidemie drinkwater en hygiëne

Cholera-epidemie drinkwater en hygiëne

Cholera is een besmettelijke darmziekte die veroorzaakt wordt door de Vibrio cholerae bacterie. In Nederland is de ziekte voor het laatst voorgekomen in 1909. De belangrijkste verschijnselen van chole…
Van rivierwater tot kraanwater met tien drinkwaterbedrijven

Van rivierwater tot kraanwater met tien drinkwaterbedrijven

Ongeveer de helft van het Nederlandse kraanwater komt van het oppervlaktewater uit het IJsselmeer en de grote rivieren. De andere helft is afkomstig van grondwater. In de prehistorie zochten de mensen…
Watertorens massaal gebouwd na cholera-epidemie

Watertorens massaal gebouwd na cholera-epidemie

Een watertoren is een gebouw met een soort torenmodel waarin zich bovenin een waterreservoir bevindt. Om het reservoir te vullen wordt vanuit de kelder water opgepompt en van daaruit via een leidingne…
Gepubliceerd door Rickandie op 10-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.watercool.nl/water.html
  • https://gezondenfitmetvoeding.nl/water-als-levensbron/
  • http://www.warriorsforhealth.com/geschiedenis-water.html