Belangrijke organen voor zuurstofvoorziening
Longen zijn belangrijke organen om te kunnen leven. Door de longen kunnen we zuurstof opnemen en koolzuur weer uitademen. Zuurstof inademen is nodig omdat daarna ons bloed zuurstof moet kunnen opnemen. Zuurstof kan niet rechtstreeks aan het bloed worden toegevoegd omdat bloed gaat stollen op het moment dat het aan lucht wordt blootgesteld. Daarom gebeurt het toevoegen van zuurstof in de longen via een ingenieus systeem door middel van een oneindig aantal piepkleine longblaasjes. De rode bloedlichaampjes zorgen er voor dat de zuurstof verder door het hele lichaam wordt vervoerd.
Longen met zeer veel longblaasjes
Longen lijken een beetje op twee grote sponzen die uitzetten door de lucht die ingeademd wordt. De kleur van longen is aanvankelijk roze maar kan door luchtvervuiling door de jaren heen grijs worden en zelfs zwart naarmate de leeftijd vordert. Longen bevatten tussen de 300 en 450 miljoen kleine holle blaasjes met een totaaloppervlakte van 70 vierkante meter dat is ongeveer de oppervlakte van twee woonkamers.
Ademhaling door neus met voordelen
Ademhalen kan zowel door de mond als door de neus. Maar door de neus ademhalen heeft bepaalde voordelen. De lucht wordt dan ietsje verwarmd en vochtig en wordt tevens een beetje schoner gemaakt door kleine haartjes in de neusgaten. Doordat de ingeademde lucht iets warmer en vochtiger is bij het ademhalen door de neus kunnen de longen de zuurstof beter opnemen.
Ademhaling als vanzelf
Ademhalen gaat eigenlijk zonder bij na te denken. Er is geen bewust gestuurde actie voor nodig zoals bijvoorbeeld wel voor lopen of het bewegen van de armen het geval is. Na een tijd niet ademhalen geven de hersenen vanzelf een impuls om weer tot ademen over te gaan. Ook als veel inspanning wordt geleverd geven de hersenen aan om meer adem te halen om voldoende zuurstof aan het bloed te kunnen afgeven.
Verkeerd ademhalen
Toch zijn er situaties waarbij het goed zou zijn wel na te denken bij het ademhalen omdat in die situaties een verkeerde ademhaling tot problemen kan leiden. Een bekend verschijnsel is hyperventilatie waarbij voortdurend naar adem wordt gehapt. In omstandigheden van
stress wordt vaak te snel en te oppervlakkig adem gehaald. Beter is daarom om daar toch bij stil te staan om onder meer
duizeligheid en
paniekgevoel te voorkomen.
Luchtvervuiling
Een slechte kwaliteit van de lucht heeft invloed op onze gezondheid. Luchtvervuiling kan ontstaan door zowel natuurlijke bronnen als menselijke bronnen. Natuurlijke bronnen komen in het algemeen minder voor zoals methaan, stofstormen, vulkanen, bosbrandrook. Helaas komt een aantal menselijke bronnen nog steeds veel te vaak voor zoals
landbouw (ammoniak), oplosmiddelen, spuitbussen, verbrandingsovens en verkeer. Blootstelling aan fijn stof staat hoog op de lijst van kwalijke invloeden op de gezondheid. Het uitfilteren van fijn stof door een speciaal filter levert hierbij een sterke verbetering van de luchtkwaliteit op.