Rickandie » Specials » Rugklachten

Zowel lichamelijke als psychische oorzaken

Pijn in de rug doet zich meestal voor onder in de rug waarbij sprake is van artrose, hernia, ischias, lumbago, spierverrekking of spit. De pijn bij lage rugklachten kan ook uitstralen naar de bil, de heup, het been en soms zelfs naar de voet en kan zeer hevig zijn wat wordt verergerd door bepaalde bewegingen en lang staan of zitten. Soms komen de klachten regelmatig terug.

Vormen van pijn

De pijn bij rugklachten kan zich op verschillende manieren uiten. Er kan sprake zijn van een tintelend, prikkend of doof gevoel maar ook pijnscheuten komen vaak voor. Een lastigere vorm van pijn is een voortdurende pijn op een bepaalde plek.

Paracetamol of aspirine

De oorzaak van rugpijn is meestal moeilijk aan te geven maar heeft bij de meeste mensen in elk geval te maken met de banden en gewrichten in de rug en met de spieren. De kans dat de klachten vanzelf verdwijnen is in de regel erg groot. Om de pijn te verzachten kan dan het best aspirine of paracetamol worden gebruikt.

Risicofactoren

 • Bij rugklachten speelt een aantal risicofactoren een rol zoals:
 • Lang in dezelfde houding blijven zitten of staan.
 • Veel en zwaar tillen in combinatie met draaiende bewegingen.
 • Verrichten van kracht vergende plotselinge inspanningen.

Rugpijn lastig te dragen

Iemand met rugpijn wordt daar beslist niet vrolijk van en het dagelijkse leven lijdt er meestal sterk onder zoals het huishouden doen, sporten, tuinieren, werken en winkelen. Vooral als de pijn lang duurt gaat dat ten koste van het humeur. Maar ook al gaat de pijn gelukkig meestal vanzelf weer over kan toch zelf iets worden gedaan om het proces van verbeteren te beïnvloeden.

Zelf aan verbetering werken

De beste manier om zelf aan verbetering te werken is door te bewegen hoewel de meesten de neiging zullen hebben dat vooral niet te doen. Zoveel mogelijk doorgaan met de dagelijkse activiteiten en een beetje pijn is toch beter dan stilzitten. Maar vermijd daarbij zwaar werk en lang in eenzelfde houding blijven. Loop bijvoorbeeld een keer extra een rondje maar neem ook voldoende rust. Als het goed gaat kan langzaamaan weer opgebouwd worden tot normaal functioneren. Bij ernstige en langdurige klachten zal een fysiotherapeut ingeschakeld moeten worden.

Rugklachten voorkomen

 • Om rugklachten te voorkomen is een aantal dingen belangrijk. Enkele tips zijn:
 • Bewegen: Vermijd overbelasting of verkeerde bewegingen.
 • Bukken: Vermijd vooroverbukken om zwaar te tillen.
 • Conditie: Werk aan het krijgen en houden van een goede conditie door sport of andere bewegingsactiviteiten. Met een goede conditie is het risico op het krijgen van rugklachten minder.
 • Houding: Wissel regelmatig van houding.
 • Liggen: Gebruik een dun kussen en probeer slapen in opgerolde houding te voorkomen.
 • Staan: Wissel van houding en ga elke 20 tot 30 minuten even zitten.
 • Ontspannen: Bij een goede conditie hoort ook op tijd ontspannen en voorkomen van stress dat ook funest kan zijn voor rugklachten.
 • Tillen: Bij het tillen van zwaardere voorwerpen is het beter om door de knieën te zakken in plaats van de rug te buigen. Draai tijdens het tillen ook niet naar een andere richting.
 • Zitten: Kies liever een hoge stoel in plaats van een lage met zachte zitting of dikke kussens en zorg voor voldoende steun in de rug. Sta elke 20 tot 30 minuten even op om te bewegen.

Psychische oorzaken

Oorzaken van lage rugklachten liggen niet alleen in het lichamelijke vlak. Ook kunnen psychische factoren een rol spelen of kunnen die de bestaande klachten verergeren. In een situatie van stress kan een te hoge spierspanning ontstaan die klachten veroorzaakt. Belangrijk is daarbij om te voorkomen dat de gesteldheid van de patiënt nog verder achteruit gaat door depressie, slapeloosheid en sociaal geïsoleerd raken.
Zelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijn

Zelf te verrichten internetonderzoek bij rugpijn

Als u wilt kunt u geheel zelfstandig uitzoeken hoe het er met uw rugpijn voorstaat. Dit kan op een internetsite en gebeurt aan de hand van een serie vragen. Aan het eind van het onderzoek wordt een di…

Rug-Rol Stretcher doeltreffend voor bestrijding rugklachten

Veel voorkomende klachten met betrekking tot de gezondheid zijn rugklachten. Aandoeningen van de rug kunnen veel pijn veroorzaken. Behandeling van de klachten begint meestal bij het verbeteren van de…
Bewegen goed voor lichaam en geest

Bewegen goed voor lichaam en geest

Bewegen is voor nagenoeg iedereen even vanzelfsprekend als niet bewegen. Beiden doen we afwisselend de hele dag door zonder er veel bij na te denken. Toch zou bewuster omgaan, vooral met bewegen, heel…
Gepubliceerd door Rickandie op 14-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Defysiotherapeut.com
 • Fysiotherapie-amsterdam.nl
 • Lage-rugpijn.nl