Rickandie » Specials » Gebruik van kunststof

Kunststof als vervanger van natuurlijke grondstoffen

Kunststof als vervanger van natuurlijke grondstoffen Kunststoffen zijn zeer vaak vervangers van natuurlijke grondstoffen. Dat betekent een besparing van natuurlijke grondstoffen waar het milieu wel bij vaart. De aarde geeft niet onuitputtelijk grondstoffen die mensen willen gebruiken. Het besef daarvan is vooral de laatste tientallen jaren steeds beter doorgedrongen. Veel producten en gebruiksvoorwerpen die voorheen van natuurlijke grondstoffen werden vervaardigd worden voortaan van kunststof gemaakt.

Kunststof voor speelgoed

Kunststof is een langs chemische weg verkregen grondstof. Een belangrijke soort kunststof is plastic welke stof heel vaak wordt toegepast als vervanger van hout. Ooit speelden kinderen met houten speelgoed maar nu is dat meestal van plastic gemaakt. Een wereldbekend merk dat plastic speelgoed op de markt brengt is LEGO dat bestaat uit zeer veel verschillende blokjes en figuurtjes welke in iets groter formaat verkrijgbaar zijn onder de naam DUPLO. Maar ook dit speelgoed werd oorspronkelijk uit hout vervaardigd totdat rond 1960 werd overgegaan op plastic. Naast speelgoed zijn ook veel speeltoestellen voor kinderen van kunststof vervaardigd.

Plastic in plaats van blik

Lange tijd werd verpakkingsmateriaal gemaakt van blik en nog worden frisdranken en bier dikwijls in blik verkocht. Maar vooral voor frisdranken wordt ook heel vaak plastic gebruikt voor verpakking in oorspronkelijke flessenvorm. Ook talrijke andere verpakkingen worden niet meer uit blik maar uit plastic vervaardigd.

Geen gratis plastic tasjes meer

De meest bekende producten van plastic zijn wellicht plastic tasjes. Bij nagenoeg elke aankoop werden die in het verleden gratis meegeleverd om de spullen makkelijk mee te kunnen nemen. Vanaf januari 2016 is het echter verplicht om een bijdrage te vragen zoals dat dikwijls ook gebeurt met statiegeld voor flessen. Het moeten betalen voor de tasjes zou een stimulans kunnen zijn om voortaan met een boodschappentas op stap te gaan waardoor de plasticberg afval kan verminderen.

Kunststof gescheiden inzamelen

Het nadeel van kunststof is dat het in het milieu terecht kan komen door er niet goed mee om te gaan. Na gebruik van de producten zijn die na een juiste manier van inzamelen heel vaak geschikt om te verwerken tot nieuwe producten. Op die manier wordt het milieu er niet mee belast en bespaart het nieuwe grondstoffen.

Kunststof in plaats van hout

Kunststof wordt ook veelvuldig toegepast in de bouw. Ramen en kozijnen zijn vaak vervaardigd van kunststof terwijl voorheen voornamelijk hout werd gebruikt. Vooral daar waar het materiaal veel is blootgesteld aan weer en wind heeft kunststof veel voordelen wat duurzaamheid en onderhoud betreft.

Kledingindustrie en kunststof

De kledingindustrie kent veel stoffen die een basis hebben van katoen, linnen en wol maar ook worden materialen gebruik van kunststof of waar kunststof in is verwekt. Veel voorkomende soorten zijn acryl en polyester. Daarnaast wordt kunststof vooral gebruikt in minder alledaagse kleding als kleding van bergbeklimmers en voor surfpakken.
Een blik op blikverpakking en recycling

Een blik op blikverpakking en recycling

Om frisdranken, waters, bier en sappen aan de man te brengen bestaan er verschillende modellen blikverpakking. De makers van de dranken is er veel aan gelegen om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal to…
Biertje uit kunststof beker of veiligheidsglas

Biertje uit kunststof beker of veiligheidsglas

Regelmatig verschijnen in de krant berichten over steekpartijen met bierglazen soms zelfs met dodelijke afloop. Mede naar aanleiding daarvan worden wel eens convenanten afgesloten tussen ondernemers,…

Energiebesparing door kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijnen te onderscheiden. Kunststof kozijnen zijn in zeer veel raamtypes te vervaardi…
Blik als materiaal en verpakking

Blik als materiaal en verpakking

Blik, in de woordbetekenis van materiaal, is dun gewalst plaatstaal. Van dat materiaal wordt verpakking gemaakt dat ook de naam blik draagt zoals bijvoorbeeld conservenblik en (meestal door een verkle…

Kunststof, milieu, inzameling en recycling

Kunststof heeft als licht verpakkingsmateriaal veel voordelen. De houdbaarheid van levensmiddelen is groter als deze in kunststof worden verpakt ten opzichte van onverpakt voedsel. Maar het grote nade…
Gepubliceerd door Rickandie op 13-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 14398, Pixabay