Ieder zijn keuze van rauw tot biologisch
Ooit was er een tijd dat mensen zelf moesten uitzoeken of voedsel wel gezond was. Tegenwoordig met de Warenwet en het toezicht daarop door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) kan er van worden uitgegaan dat wat in de supermarkt wordt verkocht op zijn minst veilig is. Of het allemaal wel zo gezond is wordt door velen betwijfeld en of het allemaal lekker is komt op de persoonlijke smaak neer.
Conserveringstechnieken voor lang bewaren
Voedsel en het nuttigen is tegenwoordig wel heel verschillend ten opzichte van de oude tijden. Destijds werd voedsel voornamelijk rauw gegeten terwijl het nu meestal gekookt of gebraden wordt. Daardoor is het niet alleen smakelijker maar ook beter verteerbaar. Het voedsel zelf is ook heel anders en met name de tegenwoordige conserveringstechnieken zorgen ervoor dat voedsel houdbaar is wat in het verre verleden niet het geval was.
Veiligheid als gevolg van onderzoek
Welke stoffen in het voedsel niet zo gezond zijn is in het verleden door schade en schande vastgesteld. De kennis over giftige planten of voedsel dat niet zo goed was voor de gezondheid is eeuwenlang mondeling doorgegeven. In de nieuwere tijd liggen vooral wetenschappelijke
onderzoeken ten grondslag aan de kennis van voedsel.
Al dan niet voedingssupplementen
Ons voedsel levert alle stoffen die we nodig hebben. Toch bestaan daar nog wel eens meningsverschillen over. Sommige deskundigen adviseren om naast het dagelijks voedsel extra vitaminen te slikken omdat ons voedsel te weinig van bepaalde stoffen zou bevatten. Over die zogenaamde
voedingssupplementen wordt wel heel verschillend gedacht. Een algemeen uitgangspunt is echter dat iemand die
gevarieerd eet voldoende verschillende stoffen binnenkrijgt. Twijfelaars grijpen toch liever ook naar allerlei middeltjes wellicht onder het motto: Baat het niet dan schaadt het niet.
Fastfood en straatverkoop
Degenen voor wie het wellicht duidelijker is dat voedingssupplementen baat hebben zijn zij die in de regel overwegend fastfood eten. Onder fastfood wordt voedsel gerekend dat in het algemeen bij een fastfoodrestaurant wordt gekocht en dikwijls bestaat uit snacks en gerechten of producten met minder gezonde stoffen. Andere verkooppunten zijn snackbars en frietkramen op straat. Overigens is voedsel verkopen op straat niet alleen van deze tijd. In de
middeleeuwen werd al voedsel op straat verkocht. Zo is bekend dat bijvoorbeeld in grote steden als Londen en Parijs pannenkoeken, taarten en wafels op straat werden verkocht.
Veel calorieën en weinig voedingswaarde
De voedingswaarde van de fastfoodproducten is erg laag terwijl het aantal
calorieën zeer hoog is omdat in de gerechten veel vet zit en tijdens de bereiding veel olie wordt gebruikt. Doordat veel mensen zich niet de tijd gunnen zelf te koken gaat het de fastfoodindustrie nog steeds voor de wind. Tot de producten van fastfood horen onder meer bamischijven, broodjes met döner kebab, fish and chips, friet, frikadellen, hamburgers, kroketten, nasischijven, pizza’s en shoarmabroodjes. Enkele fastfoodketens behoren tot de grootste
multinationals van de wereld zoals McDonald’s en Burger King. Een andere grote keten is Febo.
Steeds meer biologisch voedsel
Een nieuwe trend in ons voedsel is biologisch geproduceerd voedsel waarvan de verkoop in de laatste jaren sterk is toegenomen. Naast speciaalzaken wordt tegenwoordig ook steeds meer biologisch voedsel in supermarkten verkocht. Een motivatie van de consument daarbij is de gedachte dat biologisch voedsel gezonder is. Hoewel dit nog niet volledig wetenschappelijk is aangetoond zijn er aanwijzingen te constateren waaruit dit wel kan worden afgeleid. Zo is duidelijk dat biologisch voedsel minder resten van bestrijdingsmiddelen bevat en sommige producten bezitten hogere gehaltes van vitamines en mineralen. In elk geval worden biologische producten
natuurvriendelijker geproduceerd wat ook veel consumenten aanspreekt en hen stimuleert om voor die producten te kiezen.